Από το Benin στη Σωκράτους

Μαΐου 20, 2017To 80% των Νιγηριανών ιερόδουλων της Ευρώπης κατάγεται από το Benin.

Το Benin είναι μία πολύ φτωχή πόλη στο Νότο της Νιγηρίας που διαθέτει το σημαντικότερο σκλαβοπάζαρο νεαρών - και ανήλικων - κοριτσιών που εκπορνεύονται στα σκοτεινά πεζοδρόμια ή στις βιτρίνες χωρών της Ευρώπης. 

Από το Benin ξεκινά και δραστηριοποιείται στην Ευρώπη μέρος της Νιγηριανής Μαφίας η οποία βασίζει σε σημαντικό ποσοστό τα κέρδη της στα νεαρά κορίτσια του Benin τα οποία πωλούνται από τις ίδιες τις οικογένειές τους. 

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια -και κυρίως πριν η κρίση χτυπήσει την Ελλάδα, ένας πατέρας, αδελφός ή ακόμη και σύζυγος μιας νεαρής κοπέλας από το Benin, την πουλούσε αντί 5.000 ευρώ, που αντιστοιχούσε σε 1.779.806 Νάιρα που είναι και το Εθνικό νόμισμα της Νιγηρίας. Για να καταλάβετε, ο μισθός ενός δασκάλου στο Benin, δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ, δηλαδή τα 8.899 Νάιρα. Ο άνθρωπος που έχω απέναντί μου και είναι ο σύνδεσμος μου με το κύκλωμα της πορνείας από τη Νιγηρία, ξέρει πολλά. 

80 per cent of women trafficked to Italy come from Benin City (Edo State), in south Nigeria. Elena Perlino/Rex FeaturesSource:Austral International Press Agency
«Για να σου την φέρουν από το Benin και να σου την παραδώσουν στην Πλατεία Αμερικής με όλα τα "νόμιμα" έγγραφά της, το πακέτο είναι αυτό. Τώρα, βέβαια, η τιμή έχει πέσει και πολλές από τις κοπέλες -εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει ρίξει και τα κέρδη της πορνείας - κατάφεραν να φύγουν. Ένα μεγάλο κύμα έφυγε το σύντομο χρονικό διάστημα που ανοίξανε τα σύνορα με την Ουγγαρία», μου λέει. 

-Από τη στιγμή που το κύκλωμα του trafficking φέρνει την κοπέλα από τη Νιγηρία στην Ελλάδα, τι γίνεται; 
Έξω από το Αλλοδαπών

«Η πρώτη κίνηση είναι να πάει στο Αλλοδαπών για να δηλώσει πρόσφυγας. Μέχρι να πάρει Κόκκινη Κάρτα παραμένει κλεισμένη σε σπίτια που νοικιάζονται από τη Νιγηριανή Μαφία, στην οποία - και πρέπει να το επισημάνω αυτό - δεν συμμετέχει ως στέλεχος κανένας λευκός. Όταν η κοπέλα πάρει την Κόκκινη Κάρτα, τότε βγαίνει στο δρόμο για πορνεία. Κάποιες κοπέλες από το Benin γνωρίζουν τι δουλειά τις περιμένει στην Ευρώπη. Άλλες συμφωνούν, άλλες όχι, άλλες αναγκάζονται και άλλες βασανίζονται. Από τη στιγμή που πουληθούν το ζητούμενο είναι ένα, να βγουν στην πορνεία για να ξεχρεώσουν το ποσό που παραδόθηκε στην οικογένειά τους από την πώλησή τους στο Benin»


-Και όταν ξεχρεώσουν τι γίνεται συνήθως; 

«Η πλειοψηφία καταλήγει από θύμα σε θύτη. Συνεχίζεται να εκπορνεύεται. Τα λεφτά είναι πολλά, όχι τόσο στην Ελλάδα, όσο σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στις βιτρίνες του Άμστερνταμ της Ολλανδίας, η κάθε Νιγηριανή δέχεται 10 πελάτες την ημέρα. Το ποσό ανά πελάτη είναι τα 50 ευρώ. Καταλαβαίνεις για τι χρήματα μιλάμε». 

-Με τις πιάτσες της Αθήνας τι γίνεται; 

«Σωκράτους, Σοφοκλέους, από το ύψος Γαλατσίου μέχρι Πλατεία Αμερικής και ό, τι θες. Την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, το ραντεβού θα το δώσουμε σε μία από αυτές». Μου αναφέρει την περίπτωση της Victory που είχε πουληθεί με προορισμό την Αμβέρσα. Κάποια στιγμή καθυστέρησε να στείλει χρήματα αποπληρωμής της... Μαντάμ (Τσατσά α λα ελληνικά) στο Μπενίν και άρχισαν οι εκβιασμοί μέσω απωλειών. Κάποιος άφησε τη μάνα της ανάπηρη. Την Victory την είχε πουλήσει ο άντρας της, καθώς ο πατέρας της είχε πεθάνει (τα ποσοστά θνησιμότητας στο Benin είναι πολύ υψηλά) και δεν είχε αδελφό. Ο άντρας της έκανε όλες τις συνεννοήσεις με τα μέλη της Νιγηριανής Μαφίας. 

«Έχω ζήσει περιστατικό που η κοπέλα μιλούσε μαζί της για να συνεννοηθούν για τα χρήματα και τα παιδιά της ακούγονταν από το τηλέφωνο να κλαίνε»! 

Η έρευνα συνεχίζεται με τη μαρτυρία κοπέλας από τη Νιγηρία.

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook