Όταν ο Ευγένιος Τριβιζάς συνάντησε τον Δημήτρη Νανόπουλο

Μαρτίου 24, 2017


...γεννήθηκε η ιδέα για ένα βιβλίο Φυσικής για μαθητές Δημοτικού.
Ήταν το Νοέμβριο του 2015 όταν ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς συνάντησε τον αστροφυσικό Δημήτρη Νανόπουλο και γεννήθηκε μία εκπληκτική ιδέα! πρόλογος: Με αφορμή τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ: Ανοίγοντας Ορίζοντες στην Εκπαίδευση: Σχολείο με Προσωπικότητα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στις 9 Απριλίου (Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες) ο Ευγένιος Τριβιζάς γράφει: 

«Τον Νοέμβριο του 2015 ο αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος με είχε καλέσει να λάβω μέρος στην παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του "Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 

Στο βιβλίο αυτό ο κορυφαίος μας επιστήμων περιγράφει πόσο δεν του άρεσε ο τρόπος που παρουσιαζόταν το μάθημα της Φυσικής στα σχολικά βιβλία και επικαλείται μια φράση του Χατζηδάκη για το πώς φαντάζεται την παιδεία του μέλλοντος: "Μια παιδεία η οποία θα ωθεί προς μια ιπτάμενη φυγή προς τα άστρα". 

Η διαπίστωση αυτή δεν ισχύει μόνο για τα βιβλία Φυσικής. 

Πολλά από τα σχολικά βιβλία είναι τόσο βαρετά, κουραστικά και άχαρα που αντί να συνεπαίρνουν, απωθούν τους μαθητές. Αντί για "φυγή προς τα άστρα", προκαλούν μαζική φυγή από τα βιβλία. 

Έτσι, αποφασίσαμε να γράψουμε μαζί ένα βιβλίο Φυσικής για παιδιά του δημοτικού. 

Στην πρώτη μας συνάντηση πρότεινα να ξεκινήσουμε το εγχείρημα από βασικές έννοιες -επειδή πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες δυσκολεύονται να καταλάβουν ακόμα και τι σημαίνει ο όρος "εξίσωση", σε τι διαφέρει από την "ταυτότητα" κλπ. 

Του ζήτησα λοιπόν να μου ζωγραφίσει μια εξίσωση. 

Δε δίστασε ούτε στιγμή. 

Σε μια σελίδα κομμένη από μπλοκάκι ζωγράφισε μια εξίσωση με κότες και αυγά. Αυτό με έκανε να καταλάβω ότι ακόμα και ολόκληρες ιστορίες θα μπορούσαν να αποδοθούν με σειρές εξισώσεων. 

Λίγο αργότερα ο καθηγητής της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών έσπευσε στο εξωτερικό, λόγω της ανακάλυψης στο CERN ενός αναπάντεχα βαρύτερου από το αναμενόμενο μποζονίου. Δεν ξέρω αν παρά τον όγκο των καθηκόντων του θα μπορέσουμε να συντονιστούμε ποτέ για να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα, αλλά ένα βιβλίο Φυσικής με κότες, αυγά και ενδεχομένως αλεπούδες αντί για γράμματα και αριθμούς, θα ήταν σίγουρα πολύ πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό από τα καθιερωμένα.» 

Η συνέχεια... στις 9 Απριλίου, Ίδρυμα Ευγενίδη, για περισσότερες πληροφορίες http://event.charismatheia.edu.gr

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook