Μουζάλας: Μη μας κάνετε να σκοντάψουμε πάλι

Μαρτίου 27, 2017

Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν παραπάνω πρόσφυγα. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Spiegel ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας δήλωσε: «Η Ελλάδα φέρει ήδη μεγάλο βάρος. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες. Σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό πρόκειται για αναλογίες που προσεγγίζουν αντίστοιχες στη Γερμανία. Θα ήταν λάθος να επιβαρυνθεί η Ελλάδα με μία επιστροφή στη συμφωνία του Δουβλίνου. Μόλις πρόσφατα αποκτήσαμε τον έλεγχο των καταυλισμών προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα στα νησιά. Στο μεταξύ η πίεση εκ μέρους της Τουρκίας στο προσφυγικό δε γίνεται μικρότερη».

Απορρίπτει κατηγορηματικά «επιστροφή» στο σύστημα του Δουβλίνου:«Δεν είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή μια επιστροφή στους κανόνες του Δουβλίνου. Θα ήθελα οι Γερμανοί να καταλάβουν ότι αυτό δεν αφορά πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους ή ότι δεν εκτιμούμε τη βοήθεια εκ μέρους της Γερμανίας. Απλά η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί την άφιξη επιπλέον προσφύγων. Μόλις σταθήκαμε ξανά στα πόδια μας. Σας παρακαλούμε, μη μας κάνετε να "σκοντάψουμε πάλι"».

Εκτιμά πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι «πολύπλοκη με κάποιες "θολές περιοχές"». Ωστόσο υποστηρίζει πως η συμφωνία συνιστά επιτυχία καθώς τα προσφυγικά κύματα αναχαιτίστηκαν σημαντικά. Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτό δεν οφείλεται στα τείχη. «Όταν το πέρασμα από την Ελλάδα προς τη Γερμανία έκλεισε, ο αριθμός των προσφύγων που έφταναν στην Ελλάδα μειώθηκε στους 10.000 την ημέρα (από 30.000 την ημέρα). Μετά τη συμφωνία με την Τουρκία ο αριθμός των αφίξεων έπεσε στους 60 πρόσφυγες την ημέρα».

Στην ερώτηση του Spiegel Online για το αν επιβεβαιώνει την πληροφορία που θέλει την ΕΕ να προτίθεται να στηρίξει οικονομικά τη δημιουργία δέκα ακόμη προσφυγικών καταυλισμών στην Ελλάδα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε: «Όχι, κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό. Θα κλείσουμε ορισμένους καταυλισμούς και μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε κατοικίες. Ένα νέο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, μας δίνει δυνατότητα για 10.000 επιπλέον θέσεις προσφύγων σε κατοικίες. Αυτό είναι καλό για τους πρόσφυγες, τους Έλληνες, την οικονομία μας και την ενσωμάτωση».

Σε ότι αφορά στην κατάσταση στη Μόρια και στους θανάτους τριών ανθρώπων εκεί και στην ερώτηση για το αν μπορεί να αποκλείσει κι άλλους θανάτους, ο Γιάννης Μουζάλας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αν έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες, ακόμη και αν είναι μόλις εκατό την ημέρα, η κατάσταση στη Μόρια μπορεί γρήγορα να κλιμακωθεί. Ζητήσαμε την άδεια από την ΕΕ να αποφορτίσουμε τα νησιά και να μεταφέρουμε περισσότερους πρόσφυγες σε κλειστές δομές στην Αθήνα. Αλλά επ' αυτού δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση».

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook