Αυτό το μωρό ποιος θα το πάρει;

Μαρτίου 09, 2017


Εσύ έχεις να πληρώσεις τη γέννα σου; Είσαι ανήλικη Ελληνίδα ή ανήλικη κάτι άλλο;Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που πάνε να γεννήσουν και δεν έχουν λεφτά. Υπάρχουν γυναίκες που διακανονίζουν το χρέος της γέννας το οποίο πληρώνουν μέχρι και τρία χρόνια μετά τη γέννα (ανάλογα με τη ρύθμιση). 

Υπάρχουν ανήλικες που μεταφέρονται να γεννήσουν και τους κρατούν το βρέφος. 

Υπάρχουν μετανάστριες που ζουν ακριβώς τον ίδιο εφιάλτη. 

Υπάρχουν κι άλλες πολλές που η φωνή τους ακόμη δεν έχει φτάσει να σκίσει την ηδυπάθεια της δημοσιότητας, ώστε να μάθουμε την αλήθεια. 

Δυστυχώς, στην Ελλάδα που ο «καρκίνος» της οικονομικής κρίσης έχει κάνει πολλαπλές μεταστάσεις, επικρατεί ακόμη πολύ άγνοια και φοβία. 

Πριν από λίγη ώρα ο καρδιολόγος Γεώργιος Βήχας, η «καρδιά» του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού κι ένας άνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα για τη δράση του, δημοσιοποίησε ένα ακόμη «σκιώδες» περιστατικό. Έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook


«Παραστατικό ασθενούς από το ΓΝΑ "Αλεξάνδρα" στο οποίο ως ταμείο αναφέρει: "Λαθρομετανάστες". Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, αλλά με αφορμή αυτό θυμήθηκα δύο περιστατικά που αφορούν το ίδιο νοσοκομείο, δυο ενέργειες απάνθρωπες. Και οι δύο αν θυμάμαι καλά το 2013. Η πρώτη αφορούσε ανασφάλιστες γυναίκες στις οποίες δεν έδιναν τα νεογέννητα παιδιά τους εάν προηγουμένως δεν πλήρωναν το χρέος του τοκετού. Έχει καταγραφεί και σε ρεπορτάζ του BBC. Η δεύτερη αφορούσε μια μετανάστρια από το Αφγανιστάν στην οποία επίσης δεν έδιναν εξιτήριο και το νεογέννητο παιδί της. Στην επικοινωνία μου θυμάμαι με την διοίκηση του νοσοκομείου μου είχαν πει πως θα επιτραπεί στην μητέρα να πάρει το παιδί μόνο εάν ... τους προσκομίσει ....ΑΜΚΑ. Θυμάμαι επίσης πως είχαμε διαδηλώσει έξω από το νοσοκομείο εθελοντές από τα κοινωνικά ιατρεία και μια αντιπροσωπεία από μας είχε συναντηθεί με την διοίκηση. Παρών σε κείνη την συνάντηση και ο νυν υπουργός υγείας Α. Ξανθός. Φορτισμένος καθώς ήμουν από τον δικαιολογημένο θυμό και αγανάκτηση των γονιών,που είχα ζήσει από πολύ κοντά, δεν ήμουν σε θέση να συζητήσω ήρεμα. Θυμάμαι τα εμβρόντητα πρόσωπα των ανθρώπων της διοίκησης στο άκουσμα της φράσης: " δεν σας το ζητάμε. Το απαιτούμε! Εάν ξανασυμβεί θα σας πάρει ο διάολος! Δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε!" Έτσι γινόντουσαν οι διάλογοι τότε με τους διοικητές των νοσοκομείων. Δεν τόλμησαν να ξανά κρατήσουν όμηρο νεογέννητο ή να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την φασιστική τους νοοτροπία. Ο υπουργός υγείας σήμερα τι λέει για το σημερινό περιστατικό;» Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, μια γυναίκα σπουδαία, αφιερωμένη στον αγώνα της υπέρ των ανθρώπων που κάποιοι θεωρούν «σκουπίδια», δημοσίευσε: «Ξανά, το Μαιευτήριο Έλενα. Σήμερα έδωσε εξιτήριο στη μάνα και κράτησε το -υγιέστατο- παιδί, ζητώντας της να προσκομίσει σειρά δικαιολογητικών (από τη Ρουμανία πολλά εξ αυτών, με... Αποστίλ παρακαλώ, που δεν απαιτείται παρεπιπτόντως μεταξύ χωρών ΕΕ) προκειμένου να "παραλάβει" το νεογέννητο της κάποιος ενήλικος και ΟΧΙ Η ΜΑΝΑ. Μιλώντας με την υπεύθυνη, μου εξήγησε ότι "υπάρχουν διαδικασίες" και θα πρέπει να το καταλάβω. Εξήγησα πως το καταλαβαίνω, αλλά σίγουρα λιγότερο από το δικαίωμα της μάνας να είναι με το μωρό της, και το δικαίωμα του μωρού να είναι με τη μάνα του, να θηλάσει κλπ. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό, χρειάστηκε να κληθεί η αστυνομία επί τόπου για να παραλάβει η μάνα το μωρό της και δεν έγιναν (τελικά) μηνύσεις. Αν δεν αποκτήσουν στάση σεβασμού στα δικαιώματα, όμως, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί Εισαγγελέας». 

Σε διάστημα μόλις λίγων ωρών, δύο αναφορές σημαντικών ανθρώπων. Είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ανησυχεί. 

Αντί να οδεύουμε στο φως, οδεύουμε στο σκοτάδι. 

«Χρωστάω ακόμη τη γέννα»! 

Ένας τίτλος από ρεπορτάζ μου στην Ελευθεροτυπία του 2013 είναι - δυστυχώς - τόσο επίκαιρος. 

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε το 2011. Τότε σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, οι εργαζόμενοι διαπίστωναν αύξηση περί του 30% στους τοκετούς με... διακανονισμό. 

Σε «Παπαγεωργίου» και «Ιπποκράτειο» συγκεντρώνονταν το μεγάλο ποσοστό ζευγαριών από τη Βόρεια Ελλάδα, που, λόγω κρίσης, εγκατέλειπαν την επιλογή ενός ιδιωτικού μαιευτηρίου. Ζευγάρια, τα οποία δεν είχαν πια ασφαλιστική κάλυψη εξαιτίας μακρόχρονης ανεργίας και κατέφευγαν σε δόσεις. Στα δημόσια μαιευτήρια της Αθήνας, αλλά και σε ορισμένα ιδιωτικά, η κατάσταση δεν ήταν διαφορετική. 

Τον Δεκέμβρη του 2012, η 34χρονη Ε.Κ. γέννησε την τέταρτη κόρη της σε ιδιωτικό μαιευτήριο, αφού με αυτό συνεργαζόταν ο γυναικολόγος της. Έδωσε λίγα χρήματα μπροστά και τα υπόλοιπα τα εξοφλεί σταδιακά. «Αυτό το μήνα έχουμε να δώσουμε εφορία, τη ΔΕΗ, το δάνειο του σπιτιού, το γιατρό και... δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα μας έρθει», μου περιέγραφε πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της. 

Όπως και ο σύζυγός της είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν δει το αρχικό εισόδημα, βάσει του οποίου έχτισαν το σπιτικό τους, να κάνει φτερά. Κάπως πρέπει να ζήσουν. 

«Μια μέρα πήγα στο γιατρό και τα τέσσερα κορίτσια. Του λέω: θα μας κάνεις καλύτερη τιμή, εντάξει;», μου περιέγραφε. 

Την ίδια χρονιά -2012 - το BBC δημοσιεύει την καταγγελία μιας νεαρής γυναίκας που γέννησε το μωρό της με καισαρική και όταν ενημέρωσε τους ιθύνοντες πως δεν είχε να πληρώσει τα 1.200 ευρώ, από την κλινική την απείλησαν ότι δεν θα της έδιναν το μωρό! 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της κοπέλας : 

«Το νοσοκομείο μας ζήτησε πολλά λεφτά και από τα διοικητικά μας είπαν πως πρέπει να πληρώσουμε όλο το ποσό, διαφορετικά δεν θα άφηναν να φύγω με το μωρό μου». 

Την ίδια χρονιά μία ακόμη γυναίκα δεν μπορεί να πάρει το μωρό της από δημόσιο μαιευτήριο διότι δεν είχε να πληρώσει. Το θέμα λύθηκε μετά την δημοσιοποίηση της ιστορίας της. 

Και πιο παλιά. Το 2009 μια μετανάστρια από την Σομαλία, γέννησε σε δημόσιο νοσοκομείο. 

Η κοπέλα δεν είχε νόμιμα χαρτιά. Και πως να τα είχε. Όταν μπήκε στη χώρα μας μεταφέρθηκε κατευθείαν στην Παγανή της Λέσβου. Δεν μπορούσε να απελαθεί. Ήταν οκτώ μηνών έγκυος. Το μοναδικό επίσημο έγγραφο από ελληνικής πλευράς που διέθετε ήταν το χαρτί που της επέτρεπε να μείνει στη χώρα μέχρι και τρεις μήνες από τη γέννηση του παιδιού της. Η κοπέλα μεταφέρθηκε στην Αθήνα, γέννησε σε δημόσιο νοσοκομείο κι επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει, της κράτησαν το βρέφος μια εβδομάδα! Συνολική οφειλή 900 ευρώ! 

Και τώρα. 

Είσαι ανήλικη. 

Ανασφάλιστη. 

Μόνη σου.

Γεννάς σε δημόσιο νοσοκομείο. Δεν έχεις να πληρώσεις. Δεν έχεις μαζί σου τους γονείς σου. Φεύγεις από το μαιευτήριο δίχως το μωρό σου; Ναι. Το δημόσιο νοσοκομείο δεν μπορεί να δώσει το βρέφος σε ανήλικη μητέρα αν δεν «εγγυηθεί» ένας ενήλικας. Κι αν δεν υπάρχουν γονείς, αν δεν υπάρχουν συγγενείς τι γίνεται; 

Κι αν μια κοπέλα 17 ετών που τη διαχειρίζεται νταβατζής μείνει έγκυος και γεννήσει ποιος θα πρέπει να εγγυηθεί και να παραλάβει το βρέφος, σύμφωνα με το νοσοκομείο; 

Ο νταβατζής;

You Might Also Like

1 σχόλια

  1. πάλι το ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, όπου εξετέλεσαν τη μητέρα μου, τω 2015; Αυτά τα νοσοκομεία πρέπει να βομβαρδίζωνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Like us on Facebook