Bill Panagopoulos: Ο Χίτλερ,η Pia και το αρχείο του Μένγκελε

Φεβρουαρίου 21, 2017

Περίεργη... συγκυρία για τον Οίκο Δημοπρασιών Alexander Historical Auction.


Ο τελευταίος του κατάλογος προκαλεί ανατριχίλα. Και δεν εννοούμε μόνον το περίφημο Siemens  Κόκκινο Τηλέφωνο του Αδόλφου ΧίτλερΠερίεργη συγκυρία γι' αυτόν τον Οίκο που διοικείται από έναν ελληνοαμερικανό, τον Bill Panagopoulo - γιο του Ευγένιου Παναγόπουλου που γεννήθηκε στην Άμφισσα και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα - κι έχει την έδρα του στην Αμερική.Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι στην εξουσία και η Ευρώπη στα κάγκελα με τα κύματα του φασισμού - ναζισμού να κινούνται απειλητικά.  O Bill Panagopoulos ανεβάζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο youtube αυτό.


Ο τελευταίος κατάλογος του Οίκου που πραγματικά έχει φέρει στο φως ευρήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προκαλεί έντονα συναισθήματα. Είναι ιστορία; Είναι μέρος της. Σίγουρα ένα επιλεκτικό τμήμα της για το οποίο κάποιοι πληρώνουν πολλά για να την αποκτήσουν. 

Ποιος θα ήθελε να αποκτήσει ένα αυθεντικό αυτόγραφο της Eleonore Baur, ευρύτερα γνωστής Sister Pia, Schwester Pia


Η φωτογραφία που δημοπρατείται ανήκει στη δεκαετία του '20. Η γυναίκα αυτή, εξέχουσα φιγούρα των Ναζί, ήταν το μοναδικό θηλυκό που συμμετείχε στο «Πραξικόπημα της Μπύρας» (Βeer hall putsch). 


Αυτό συνέβη στις 8 και 9 Νοεμβρίου του 1923. Απέτυχε, αλλά πέτυχε να κάνει γνωστό τον Αδόλφο Χίτλερ παγκοσμίως. 

Ο ελληνοαμερικανός Bill Panagopoulos, ιδρυτής και πρόεδρος του Οίκου, ξεκίνησε ως φανατικός συλλέκτης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όχι τυχαία. Σήμερα διαθέτει την πλέον εξειδικευμένη ομάδα ανθρώπων που ανακαλύπτουν ντοκουμέντα στα σπίτια των ανθρώπων και στη συνέχεια τα βγάζουν σε δημοπρασία. Είναι απαιτητικός, δουλεύει πολύ, ξέρει τι πουλάει, αγαπά την Ελλάδα και μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως αυτός έβγαλε στο σφυρί τα αρχεία του Γκέμπελς.

Είναι γιος του Ευγένιου Παναγόπουλου.


Έχει πει: «Ο πατέρας μου, ο Ευγένιος Παναγόπουλος, γεννήθηκε στην Αμφισσα αλλά μεγάλωσε στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και στο Ξυλόκαστρο. Ηταν ένας αξιοσέβαστος εφοπλιστής, που δώρισε τρία πολεμικά πλοία στην Ελλάδα, έχτισε και δώρισε και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα. Δούλεψα μαζί του στη ναυτιλιακή επιχείρησή του μέχρι το 1994. Η μητέρα μου, η Μαίρη (Σαλαμίνα) Παναγοπούλου, γεννήθηκε στο Μόντρεαλ. Και οι δύο γονείς της, όμως, γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ο πατέρας της στη Λέκα της Σάμου ενώ η μητέρα της στη Σπάρτη. Εγώ είμαι γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ενώ τώρα κατοικώ στο Γκρίνουιτς του Κονέτικατ. Με τη Γαλλίδα σύζυγό μου, τη Μαρτίν, έχουμε αποκτήσει τον Αλέξανδρο και τη Μαρίνα, σήμερα ηλικίας 21 και 18 ετών, αντίστοιχα».

Το 2013 ο Οίκος του δημοπράτησε ένα δαχτυλίδι με σβάστικα (κατασκευή της Karl Berthold) σε «ανώνυμο» πελάτη αντί 55.000 δολαρίων. 
Σύμφωνα με τον Jan Friedmann της Washingtonpost, τα ναζιστικά κειμήλια καταλαμβάνουν το 35 με 40% των επιχειρήσεων του Οίκου Δημομπρασιών. Ποιοι είναι οι πελάτες των ναζιστικών κειμηλίων; Σύμφωνα με τον Bill Panagopoulos - πηγή: Jan Friedmann Washingtonpost): «Οι πελάτες μου δεν είναι νεο-Ναζί - δεν έχουν τη νοημοσύνη, ούτε τα χρήματα για να αγοράσουν τέτοιου είδος υλικό». Ο ίδιος υποστηρίζει πώς από τους πιο δραστήριους εμπόρους εναπομείναντων υλικών του Τρίτου Ράιχ είναι Εβραίοι. «Όπως ένας συλλέκτης από το Midwest που αγόρασε τα ημερολόγια του Γιόζεφ Μένγκελ για 300.000 ευρώ το 2011»!!!

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook