Περί «κώλου» το ανάγνωσμα

Ιανουαρίου 20, 2017

Τι έπαθε ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, Γιώργος Προκοπάκης κι έχασε τη ψυχραιμία του;

 Γράφει η Γεωργία Λινάρδου


Δεν πίστευα ποτέ πως ένα στέλεχος επιχειρήσεων, πρώην καθηγητής του Columbia - δηλαδή ένας άνθρωπος που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για... άλλους- θα χρησιμοποιούσε «πεζοδρομιακές» εκφράσεις έστω και σε εισαγωγικά και θα ωθούσε εμμέσως σε απόλυση έναν δημοσιογράφο από μία εφημερίδα!

Που ζεις μωρή; θα έπρεπε να είναι η απάντηση. Ε; 

Αλλά εγώ επιμένω να σέβομαι τους θεσμούς έστω κι αν αυτοί είναι... «εξωθεσμικοί». 

Παρακολουθώ εδώ και λίγες ημέρες την επίθεση που εξαπέλυσε ένας πρώην πρόεδρος -διευθύνοντας σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ κτλ., ο Γιώργος Προκοπάκης, εναντίον ενός συγγραφέα και δημοσιογράφου της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Δημήτρη Μανιάτη. 

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, άλλωστε οι αναρτήσεις στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook είναι δημόσιες. 

Κάτι έγραψε ο Μανιάτης και ο Προκοπάκης τα «πήρε». Τα «πήρε» τόσο όσο του ήταν αρκετό να ζητήσει με... «πνευματικό» ύφος την αποχώρηση του δημοσιογράφου από το συγκρότημα του ΔΟΛ σε μια εποχή που ο ΔΟΛ ούτε να απολύσει μπορεί  αλλά ούτε και να ξεχρεώσει τους εδώ και μήνες χρεωμένους εργαζόμενους του! Δηλαδή, Ελλάδα άλλων εποχών -αλλά με επαναλαμβανόμενα επεισόδια!!!

Μετά, ο Μανιάτης που δεν χαμπαριάζει, πέρασε στην αντεπίθεση. Και μετά ο πρώην Καθηγητής, αφού βεβαίως - βεβαίως ανέλαβε ο Β. Μουλόπουλος στον ΔΟΛ, έστειλε ανοιχτή επιστολή μέσω FB -δεν ξέρω αν υπήρξε και άλλου είδους επικοινωνία - και σε αυτήν έγραψε μεταξύ άλλων πως: «...Συμφωνώ μαζί σας, πως ο "κώλος" είναι ειδικής χρήσεως» και «έκανα λάθος για τα ΝΕΑ - και για τον Μαρξ. Χτες δήλωνα βέβαιος πως υπό την ηγεσία Μουλόπουλου που δεν θα κάνουν πια πεζοδρομιακή κριτική, ΤΑ ΝΕΑ θα ανεδείκνυαν στις σωστές του διαστάσεις το ζήτημα του τρόπου της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Έκανα λάθος. Ούτε λέξη!» 

Αδυνατώ - πτωχή τω πνεύματι - να εισχωρήσω σε λεπτομέρειες και να καταλάβω περισσότερα για τα όσα λένε οι άλλοι. 

Αλλά με όλο αυτό ο Γ. Προκοπάκης μου θύμισε -και τον ευχαριστώ πολύ γι' αυτό - ένα βιβλίο που μου αρέσει πολύ. Ποιο είναι αυτό; «Ο κουραδοκόφτης» του Ηλία Πετρόπουλου

Αντιγράφω από το βιβλίο: 

«Το να βάλουμε τον κολιό στο ξίδι από αντίστοιχη λαϊκή έκφραση, που μεταφορικώς σημαίνει: να γαμηθούμε. 

Το κουραβέρτες λέξη των καλιαρντών. 

Το εξήντα - εννιά από το γνωστό σχήμα συνουσίας. 

Το πίπιζα συνώνυμο των λέξεων: πίπα κλαρίνο τσιμπούκι. 

Το πατάκλα παράγωγο του πάτος. Τα πειράγματα με τις λέξεις κώλος, πάτος, καπούλια, δείχνουν σαφώς σοδομικές διαθέσεις. 
Σχετικώς, τα μαγκάκια διακρίνουν τις γυναίκες σε ψηλοκάπουλες και χαμηλοκάπουλες. 

Ο Μπαμπινιώτης δεν κατέγραψε τις λέξεις χαμηλοκάπουλη και χαμηλοκώλα, αλλά εντόπισε το επίθετο ψηλοκάπουλος...» (Ηλίας Πετρόπουλος: ο κουραδοκόφτης, Εξώφυλλο και προμετωπίδα Αλέξη Βερούκα. Εκδόσεις Νεφέλη)

Ψυχραιμία, λοιπόν.

Αφιερωμένο σε όλους μας...

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook