Η πρώτη Λατέρνα του Αρμάο!

Ιανουαρίου 29, 2017


Την Αρχόντισσα, Αλήτισσα, Κυρά και Ζητιάνα τη συναντήσαμε στα γραφεία της MLK στον Άλιμο.
Είναι μία ευχάριστη ιστορική έκπληξη ανάμεσα σε συζητήσεις για τη δυσοίωνη κατάσταση που - λόγω Μνημονίων και γενικότερων αλλαγών σε διεθνές επίπεδο - σκυλεύει τα όνειρα των περισσότερων από εμάς.  

Οι κουβέντες για το σήμερα και το αύριο φουντώνουν. 

Σε μια γωνιά -ευγενικά τοποθετημένη - στέκεται η Πρώτη Λατέρνα του Αρμάο κι ακούει... 

Ανάμεσα σε μεγαθήρια όπως η Warner, δισκάκια 78 στροφών της Σοφίας Βέμπο, συλλεκτικούς δίσκους 33 στροφών με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία ever όπως Ο Δρόμος του Μίμη Πλέσσα, CD's πολύτιμα όπως αυτό του Σταμάτη Κραουνάκη: stamdoc14 η Λειτουργία των Πόλεων, το Youtube στον υπολογιστή και πολλά άλλα...«Εκπληκτική λατέρνα!» 

-Δεν είναι μια οποιαδήποτε λατέρνα, είναι η πρώτη λατέρνα του Αρμάο, απαντά ο Δημήτρης Κάππος, ο δημιουργός της MLK. Και λίγο μετά η Ελίνα, αυθόρμητα διεισδύει με γήινη ομορφιά και ενθουσιασμό στην ιστορία αυτής της Λατέρνας που κουβαλά στα εσώψυχα της, Ιστορία Ελλάδας. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα έπρεπε Δασκάλοι, Καθηγητές και Άνθρωποι του Πολιτισμού να την πηγαινοφέρνουν σε σχολειά και ελεύθερους χώρους για το Κοινό. Κι όποιος καταλάβει... Και ο ένας, Κέρδος για την Ιστορία θα' ναι. Στην καρδιά αυτής της Λατέρνας κρύβονται μυριάδες ιστορίες κι άλλες τόσες ικανές να εξηγήσουν τα όσα βιώνουμε σήμερα ή τα όσα μας περιμένουν στο Αύριο. 

Παρατηρώ τη Λατέρνα και φαντάζομαι τα όσα μπορούν να λειτουργήσουν ως εξομοίωση. 

Τον έρωτα που γίνεται συνήθεια. Και μετά ψέμα. Την υποκρισία. Τη συμβατική σχέση. Και μετά; 

Την υπερβολή. 

Την υπερβολή που οδηγεί σε κατάρρευση μύθων, απομυθοποίηση γεγονότων και προσώπων

Πανούργα εξέλιξη αναγκαία για την υποστήριξη -και ύπαρξη - της μάζας, αναγκαιότητα τα «κοινού μαζί». 

Εξέλιξη υποκριτικά δήθεν αγαπησιάρικη και φιλική, μα στο βάθος εκδικητική με μια εκδίκηση που δεν φανερώνεται. 


Πίσω από γυναικεία καλοφτιαγμένα νύχια και μαλλιά, πίσω από ένα φρεσκοξυρισμένο αντρικό πρόσωπο, έναν αρωματισμένο λαιμό, μία καλή κουβέντα που κατά βάθος δεν θέλει να είναι καλή, αλλά προσαρμόζεται, εκκρεμεί η εκδίκηση, η καταπάτηση της ελευθερίας. 

Eκκρεμεί Υποκρισία. Την παρατηρείς, την αφουγκράζεσαι, αλλά δεν παρεμβαίνεις, δεν αντιδράς. Συμπεριφέρεσαι ως άκαμπτο, σκονισμένο υλικό. Έτοιμο να βουλώσει την αποχέτευση. Η ιστορία γράφεται από τους Ανθρώπους. 

Από το Ειδικό στο Γενικό. 

Η Λατέρνα στη MLK και των ανθρώπων της, με ταξίδεψε. 


Η πορεία ιστορίας αυτής της Λατέρνας που στέκεται υπομονετικά στα γραφεία της εταιρείας και η συνέχιση της ύπαρξης της πορεύεται (και πόσο καλά κάνει) μ' ένα απ' τα πουράκια του Δημήτρη Κάππου, το ιδιαίτερο χαμόγελο και τη δύναμη της Ελίνας (πόσο καλό κάνει), ανάμεσα σε σπάνιες ιστορίες για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, του Στέλιου Καζαντζίδη, της Σωτηρίας Μπέλλου, τη διάσωση σπάνιου υλικού από την Columpia που οι επόμενες γενιές θα googlάρουν για να μάθουν τι είναι, emails του Σταμάτη Κραουνάκη και άλλων σπουδαίων δημιουργών του σήμερα (που κάποιοι επίσης θα googlάρουν στο μέλλον για να μάθουν). 

Όταν απομυθοποιείς -αν και δυσάρεστο συναίσθημα - γίνεσαι αναγκαστικά «δίκαιος». Μαθαίνεις να προσδιορίζεις ακριβώς το τι πταίει και πορεύεσαι αναλόγως, δίχως στην παρέα σου να κρύβονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις ή πράξεις. 

Όταν απομυθοποιείς, σταματάς να ερωτεύεσαι. 

Υπολογίζεις. Κάνεις πράξεις με πρόσημο το «μείον». 

Όταν απομυθοποιείς ξεκινάς από την Αρχή. Και στον Έρωτα αλλά και σε όλα τα Υπόλοιπα. Κάνεις πράξεις με θετικό πρόσημο.

Τι δουλειά έχει η Λατέρνα του Αρμάο σε όλα αυτά; Μπορεί να διδάξει πολλά για το χθες και περισσότερα για το Σήμερα και το Αύριο. Να μας ξυπνήσει! 

Μια Κυρία σκονισμένη έτοιμη να αναγεννηθεί στο 2017. 

Και θα το κάνει... Διαβάστε ΕΔΩ την ιστορία του Νίκου Αρμάο και όλων των... υπολοίπων.

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook