Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βραβεύει τον Παναγιώτη Βαρώτσο

Δεκεμβρίου 16, 2016


Το «κακό παιδί» της επιστημονικής έρευνας...
Γράφει η Γεωργία Λινάρδου


Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Δρ. Μαίρη Λαζαρίδου, αντιμετώπισαν τα χρόνια του σκληρού σφυροκοπήματος με στωικότητα. 

Γνωριζόμαστε κοντά 17 χρόνια. 

Παρακολουθώ ανελλιπώς τις ομιλίες του στο αμφιθέατρο «Αρίσταρχος» του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε αυτό το άρθρο, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και δεν θα καταθέσω την προσωπική μου άποψη για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου ΒΑΝ. Πρώτον δεν είμαι επιστήμονας και δεύτερον η άποψή μου δεν είναι αντικειμενική διότι πιστεύω στη μέθοδο ΒΑΝ, 

Ανεξαρτήτως, όμως, τι πιστεύει ο καθένας, γιατί έναν αφοσιωμένο επιστήμονα ερευνητή τον πετροβολάς και δεν του δίνεις εχέγγυα να Προχωρήσεις;Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Βαρώτσος υπήρξε το πλέον «κακό παιδί» της επιστήμης για τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις του τόπου οι οποίες από την άλλη, με συνοπτικές, αδιαφανείς ή επιπόλαιες διαδικασίες έδιναν χώρο, χρόνο και χρήμα σε κάποιους «αρεστούς» με κυρίαρχο κριτήριο το κομματικό στρατόπεδο που εκείνοι ανήκαν. Αποτελεί κι αυτό ένα από τα συστατικά του έργου που σήμερα πρωταγωνιστεί η πατρίδα μας. 

Ήταν και παραμένει το «γκέτο» σφιχτό. Όσες φορές κι αν προσπάθησα μέσω «φιλικών πηγών» που μου υπόσχονταν έγγραφα να αποκαλύψω σκάνδαλα που όχι μόνον έβλαψαν το δημόσιο σε χρήμα, αλλά χάραξαν αρνητικά την επιστημονική έρευνα στον τομέα των σεισμών, έφαγα «πόρτα». Όχι διότι δεν υπήρχαν - υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν «φάγωμα», αλλά διότι το θέμα είναι «τζιζ» και περιλαμβάνει την «αφρόκρεμα». Κοινώς κάποιοι καλύπτουν κάποιους, ακόμη και αντιπάλους. 

Ομερτά. 

Άλλοι, πάλι, που εμφανίζονταν ως «δυνατοί λύτες» του παζλ της διαφθοράς, στην πορεία κάνουν πίσω με την δικαιολογία πως «δεν προλαβαίνουν». 

Ο Παναγιώτης Βαρώτσος είχε την «ατυχία» - για άλλους - τύχη γι' αυτόν, να μην εμπλέκεται ούτε σε κομματικές λίστες - κλίκες, ούτε να θεωρείται πρώτο όνομα στα γενικότερα «τραπεζώματα» των τελευταίων δεκαετιών. 

Και ο ίδιος, όπως και η σύζυγός του, αντιμετώπισαν τα εμπόδια, τους αποκλεισμούς και την χυδαιολογία από απόσταση. 

Απ' όσο τους γνωρίζω, όμως, και όσες φορές έχουμε κοιταχτεί κατάματα, θεωρώ πως μόνον η ψυχή των δύο αυτών ανθρώπων γνωρίζει άριστα τι άφησε πίσω του ο «κανιβαλισμός», τηλεοπτικός και μη. 

Από το 1981 μέχρι και σήμερα, ο Βαρώτσος παραμένει αφοσιωμένος στην έρευνα για τη μέθοδο ΒΑΝ. Διεθνώς αναγνωρίστηκε και βραβεύθηκε. Στην Ελλάδα τον κυνηγούσαν μέχρι πρόσφατα κομματικές «χίμαιρες». Και τον κυνηγούν ακόμη. 

Δεν θα ξεχάσω την αγωνιώδη επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού τον Νοέμβρη του 2011. Αναφερόταν στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης, του Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο ιδρύθηκε το 1994 μετά από Οδηγία - Σύσταση, σχετικά με την έρευνα ΒΑΝ, της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την «Διεθνή Δεκαετία Ελάττωσης των Συνεπειών από τις Φυσικές Καταστροφές». Το υπουργείο είχε αποκλείσει το Ινστιτούτο από επιχορήγηση, παρά το γεγονός ότι αυτό προβλέπονταν ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμ. 322/1994. Για πόσα χρήματα μιλάγαμε τότε; Για 24.000 ετησίως! Είχαν απομείνει τρεις σταθμοί ΒΑΝ (από εννέα) στην επικράτεια, επί οκτώ χιλιάδες ευρώ ο καθένας να συντηρηθεί και να λειτουργήσει, αυτό ήταν το αποτέλεσμα: 24.000 τον χρόνο! Όπως δε προέκυπτε από εκείνη την επιστολή, οι ερευνητές του Ινστιτούτου δεν ελάμβαναν καμία αμοιβή γι' αυτό που έκαναν. Τα λεφτά θα προορίζονταν μόνον για την συντήρηση των σταθμών, όπως άλλωστε προέβλεπε και ο νόμος. 

Όπως και να' χει, το Σάββατο 17/12/2016 βραβεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Αμφιθέατρο Τελετών των ΤΕΙ Αθήνας στο Αιγάλεω. Εκεί όπου έχει ξεκινήσει η τριήμερη εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών «Η Φυσική μαγεύει». Αναμένω με ενδιαφέρον να καταγράψω την συνέχεια...

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook