Απαλλάξτε μας από τους αναπήρους!

Μαΐου 18, 2016


Μετά 23 χρόνια παραπληγίας, με θυμήθηκαν πάλι, από τις υπηρεσίες του δήμου Ζωγράφου...Γράφει ο Σπυρίδων Ζέγκος


... και έλαβα προ μηνών μια ειδοποίηση ότι αν δεν προσκομίσω νέο χαρτί που να πιστοποιεί την αναπηρία μου, θα μου διακόψουν το επίδομα κινήσεως. 

Έκανα λοιπόν τα χαρτιά μου, ήτοι πήγα σε νευρολόγο ιατρό, που έγραψε τη γνωμάτευση της παραπαρέσεως/παραπληγίας μου ( επειδή ο νόμος το ζητεί, πήγε ο άνθρωπος και στον ιατρικό σύλλογο, όπου ...εβεβαίωσαν το γνήσιον της υπογραφής του--ντρεπόμουν να του το ζητήσω, αλλά ήξερε ήδη!) και παρυσιάσθηκα, κατόπιν τηλεφωνικής ειδοποιήσεως, στην επιτροπή, (όλες κυρίες) με μερικές ακτινογραφίες, και ό,τι χαρτί μπόρεσα να βρω, την γνωμάτευση μιας άλλης επιτροπής, άλλης εποχής και άλλης ονομασίας, η οποία εβεβαίωνε ότι πάσχω από παραπληγία, και μου έδινε ποσοστό αναpηρίας 67%. 

Πώς υπολογίζονται τα ποσοστά αυτά ούτε ήξερα, ούτε έμαθα έκτοτε, αλλά αυτή η βεβαίωση και το ποσοστό έφθανε για το επίδομα παραπληγίας που μου έδωσε το Ταμείο Νομικών, και όταν, πολλά χρόνια αργότερα, (και αφού προσπάθησα να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορούσα ακόμη να συνεχίσω να εργάζομαι ως δικηγόρος) αναγκάσθηκα να παραιτηθώ από τον δικηγορικό σύλλογο, το 2005, βάσει αυτής της γνωματεύσεως και αυτού το ποσοστού αναπηρίας βγήκε και η σύνταξή μου. 

Μετά κάμποσα χρόνια μια εφοριακή υπάλληλος, που με είδε στο καρότσι και είδε και τη φορολογιική μου δήλωση, μου είπε ότι με την κείμενη νομοθεσία η παραπληγία μου έχει ποσοστό αναπηρίας 80%, και αν της έφερνα ένα χαρτί επιτροπής του ΙΚΑ ότι είμαι παραπληγικός, αλλά και να γράφει «ποσοστό 80%», η σύνταξή μου θα απαλλάσσετο από τον φόρο. 

Με ένα τέτοιο χαρτί θα έπαιρνα επίσης και ένα επίδομα κινήσεως. 

*** Έγιναν αυτά, και είπα ότι τέλειωσαν! 

*** Κάθε άλλο! 

Με ειδοποίησαν σήμερα από το Δήμο Ζωγράφου ότι η επιτροπή ΚΕΠΑ μου χαμήλωσε το 80% και το έκανε 70%! 

*** Ναι, λέει η επιτροπή, έχω χαλαρή παραπληγία, παραπάρεση, αλλά όχι 80% αναπηρία, αλλά λιγότερο! 

*** Αύριο θα πάω πάλι στην Πειραιώς, να δω ιδίοις όμμασιν την απόφαση--που δεν την ξέρω επισήμως-- και να κάνω ένσταση, γιατί αλλιώς η υπάλληλος του δήμου Ζωγράφου θα μου κόψει το επίδομα. 

*** Η απορία μου: Όσο είδα κι εδώ, και όσο ξέρω, από χέρι νομοθετικό η παραπληγία αξιολογείται ως αναπηρία άνω του 80%. Πώς είναι δυνατόν ιατροί, ειδικοί, να διαγινώσκουν παραπληγία και να μειώνουν το εκ του νόμου ποσοστό, ενώ δεν έχουν τέτοια δυνατότητα εκ του νόμου; και γιατί το κάνουν αυτό; τοις κεινων ρήμασι πειθόμενοι; 

Και η ιατρική δεοντολογία, η ηθική ακεραιότης του ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΟΣ, που ορκίστηκε τον ιπποκράτειον όρκο, τόσον λιγηρά, ευλύγιστος και υποτακτική στα κείνων κελεύσματα, της εκάστοτε εξουσίας κατήντησε; ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ; Αυτοί είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ για τη δημόσια υγεία! 

18 Μαΐου 2016

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook