Συνεχιζόμενες οι τραγωδίες στο Αιγαίο

Σεπτεμβρίου 17, 2015


Αλλεπάλληλες οι τραγωδίες τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο.  Υπερφορτωμένα πλοιάρια με πρόσφυγες που βυθίζονται εν μέσω θαλασσοταραχής. Τριάντα τέσσερα άτομα (4 βρέφη, 11 παιδιά, 10 γυναίκες και 9 άνδρες) έχασαν τη ζωή τους τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής, 13 Σεπτεμβρίου, στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Τέσσερα ακόμη παιδιά αγνοούνται από το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου.Μια νέα τραγωδία σημειώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, με τουλάχιστον 22 νεκρούς και αγνοούμενους, όταν ένα πλοίο βυθίστηκε κοντά στις ακτές της Τουρκίας, ενώ κατευθυνόταν προς την Κω. Τα θύματα ήταν άτομα που είχαν διαφύγει τον πόλεμο ή τις διώξεις από χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, και κατευθύνονταν στην Ευρώπη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν ασφάλεια και προστασία. Αναζητείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα, να δημιουργήσουν νόμιμες εναλλακτικές οδούς, ώστε να μη χρειάζεται απελπισμένοι πρόσφυγες να καταφεύγουν στα επικίνδυνα περάσματα αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. 
Τέτοιες νόμιμες εναλλακτικές οδοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση από τις γειτονικές με τη Συρία χώρες, που σήμερα φιλοξενούν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, προγράμματα χορήγησης άδειας εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, ευέλικτες πολιτικές χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για λόγους σπουδών ή εργασίας, και διευρυμένα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης.


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, τη ΜΕΤΑδραση και εθελοντές από διάφορες χώρες, και σε συντονισμό με τις Αρχές, παρέχουν όσο είναι δυνατόν, ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 80.000 άτομα έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Πηγή: unhcr.gr

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook