Πέτρος Ρουκουτάκης, ο τυφλός γλύπτης

Σεπτεμβρίου 02, 2015


Αναγνωρισμένος για τα γλυπτά του και το μοναδικό του ήθος...

Γράφει η Αιμιλία Πανταζή

«Ζούμε σε συγκρουσιακές κοινωνίες, σε συγκρουσιακές εποχές. Η αληθινή, η κοινωνικοποιημένη τέχνη είναι δεσμευμένη από τις βαθιές κοινωνικές ανάγκες, πρέπει να αποδίδει και να κοινωνεί τα συγκρουσιακά σημαίνοντα των ισορροπιών», είχε αναφέρει ο γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης ο οποίος είχε γεννηθεί το 1953 στα Χανιά της Κρήτης.

Ξεκίνησε με σπουδές στη ζωγραφική από τη σχολή Δοξιάδη. Συνέχισε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης (1974-1977) με δάσκαλο τον Φράγκο Τζεντιλίνι. Στα είκοσι οκτώ του χρόνια χάνει την όρασή του λόγω νεανικού διαβήτη και έκτοτε αναζήτησε νέες εκφραστικές διεξόδους στον γοητευτικό χώρο της γλυπτικής.

στην αυλή του  Σχολείου Τυφλών
στην Καλλιθέα

Από το 1982 -έναν χρόνο μετά την απώλεια της όρασής του- δίδασκε γλυπτική στα τυφλά παιδιά του ΚΕΑΤ (Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Παιδιών Καλλιθέας), ενώ το  1991 είχε ξεκινήσει το Εργαστήρι Γλυπτικής Κεραμικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.


Το εκφραστικό κίνητρο του έρωτα ήταν για τον καλλιτέχνη σημαντικό: «Ο έρωτας είναι αληθινός μόνο ότανέχει πρόσωπο. Και το πρόσωπο του έρωτα δεν μπορεί παρά να είναι ένα και μοναδικό, ώστε ένα και μοναδικό να είναι και το νόημα της απόδοσής του».
Σχεδόν για τρεις δεκαετίες , ο γλύπτης είχε δίπλα του τη σύντροφο της ζωής του, Γωγώ, «την απαρέγκλιτα μία και μοναδική μούσα μου», όπως την χαρακτήριζε.
Σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία είχε οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Για την προσφορά του στη Γλυπτική αλλά και για το εκπαιδευτικό του έργο στην τέχνη έχει τιμηθεί από πολλούς οργανισμούς και Ιδρύματα. Από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Λέων Λεμός» (1994) και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό (2005).

Έργα του κοσμούν το Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών Ελλάδος και την πλατεία στου Φιλοπάππου.


Ο γνωστός τυφλός γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο (8/8/2015) σε ηλικία 62 ετών, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook