Η γυναίκα που επέζησε από τρία ναυάγια

Αυγούστου 27, 2015

Ναυάγησε και επέζησε με τον «Τιτανικό», το «Ολύμπικ» και τον «Βρετανικό»..
Γράφει ο Παύλος Γεωργίου

Η ιρλανδικής καταγωγής Βιολέτα Τζέσοπ (Violet Constance Jessop, 1 Οκτωβρίου 1887 – 5 Μαΐου 1971) ήταν η γυναίκα που γλίτωσε από τρία ναυάγια. 

Θαλαμηπόλος στο επάγγελμα, εργαζόταν στην εταιρεία Γουάιτ Σταρ Λάιν, που είχε καθελκύσει τα μεγαλύτερα επιβατηγά πλοία της εποχής, δίνοντας τους ελληνικά ονόματα: το Olympic, το Titanic και το Gigantic (αργότερα Britannic). 

Στο Olympic πρωτοδούλεψε η Βιολέτα με καπετάνιο τον Σμιθ (αργότερα πλοίαρχος του Τιτανικού). Στο πέμπτο ταξίδι του το Olympic συγκρούστηκε (1911) με άλλο βρετανικό πλοίο. Δεν βυθίζεται αλλά μένει στο ναυπηγείο για αρκετό διάστημα. Καπετάνιος και πλήρωμα ξεκινούν να υπηρετούν το νέο πλοίο της εταιρίας, τον Τιτανικό. 


Στο πρώτο μόλις ταξίδι του (1912) η 24χρονη τότε Βιολέτα ήταν στο κρεβάτι της, όταν το πλοίο χτύπησε το παγόβουνο. Μόλις κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ντύθηκε και πήγε στο κατάστρωμα. Βοήθησε γυναίκες και παιδιά να χρησιμοποιήσουν τις ναυαγοσωστικές λέμβους.Η Βιολέτα εργάστηκε στο τρίτο πλοίο, το Gigantic, που επειδή θύμιζε το «γρουσούζικο» όνομα Titanic μετονομάστηκε σε Bretannic. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο «Βρεταννικός» επιτάχθηκε από τον Βρετανικό Στρατό και μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο. Εκεί εργάζεται, ως εθελόντρια, και η Βιολέτα. Το πρωί της 21ης ​​Νοεμβρίου 1916 ο Βρεταννικός προσέκρουσε σε νάρκη και άρχισε να βυθίζεται ανοιχτά της Κέας. Πάνω από 1.000 άνθρωποι σώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Βιολέτα, ενώ 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή. Η γυναίκα συνέχισε να υπηρετεί τη θάλασσα και λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1950, αποσύρθηκε στα 63της χρόνια. Πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια το 1971 ενώ τα απομνημονεύματά της ήρθαν στο φως το 1996.Πηγές: 24grammata.com
nationalarchives.gov.uk

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook