Το ντοκουμέντο «Agora» για τις ζωές μας

Ιουλίου 03, 2015


Στο ερώτημα τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια φαίνεται πως απαντά η μεγάλου μήκους ταινία με χαρακτήρα ιστορικού ντοκουμέντου, «AGORA» του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου.







Η έννοια της Αγοράς στην Αρχαία Ελλάδα προσδιόριζε τον τόπο συγκέντρωσης ενεργών πολιτών οι οποίοι αντάλλαζαν απόψεις στοχεύοντας στην αναζήτηση λύσεων σχετικά με τις πολιτικές, οικονομικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές εκφάνσεις της ζωής. Κατά πόσο στις μέρες μας έχει διατηρήσει τη σημασία της; 

Η ταινία AGORA, καταγράφει τις δραματικές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στις ζωές των ανθρώπων ανεξαρτήτως κοινωνικών στρωμάτων, ενώ αναζητεί διεξόδους από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες στην Ελλάδα καθώς και από τη διεθνή πολιτική σκηνή, οι οποίοι όρισαν με τις αποφάσεις τους τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, όπως ο Ζαν Κλωντ Τρισέ: «Πιστεύω πως είπαν πράγματα που ακούγονται για πρώτη φορά», εξηγεί ο Γιώργος Αυγερόπουλος σε συνέντευξή του, «ήταν ειλικρινείς. Πολλοί από αυτούς ήξεραν καλά τι συμβαίνει. Όμως ήταν η απόφασή τους, να γίνει αυτό που έγινε». 


Πότε ξεκίνησε η ιδέα της Αgora; 

«Μετά από πολλά χρόνια καταγραφής σε όλο τον κόσμο, αποφάσισα να κάνω μια ταινία για τη χώρα μου, όταν από την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, ότι η χώρα προσφεύγει στο ΔΝΤ, κατάλαβα ότι αυτό θα καταλήξει άσχημα».


Ο λόγος που θεωρεί ο Γιώργος Αυγερόπουλος σημαντική την ταινία; 

«Γιατί ο καθένας στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, δεν προλαβαίνει να αναλύσει πολιτικά τι συνέβη. Για τους ξένους -όπως για παράδειγμα για το κοινό στη Δανία, όπου προβλήθηκε πρώτα η ταινία- είναι το σοκ. Γιατί δεν ήξεραν τι πραγματικά είχε συμβεί και γιατί κατάλαβαν ότι αυτό μπορεί να φτάσει από μια χώρα του ευρωπαϊκού νότου και στη δική τους». 

Με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ διακρίθηκε το ντοκιμαντέρ AGORΑ του Γιώργου Αυγερόπουλου στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες! Η τελετή απονομής των βραβείων «Ορφέας» του φετινού φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου στην αίθουσα του Egyptian Theatre, στο Χόλιγουντ. Επίσης, στις 23 Ιουνίου συμμετείχε στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Μπουένος Άιρες.

Στη χώρα μας η ταινία έχει ξεκινήσει να παίζεται σε επιλεγμένες αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Tο ντοκιμαντέρ της ελληνικής κρίσης είναι από τη 1 Ιουλίου διαθέσιμο ως VOD (Video on Demand) σε online streaming, μέσω της υπηρεσίας Vimeo On Demand σε πέντε γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά, ενώ την Πέμπτη 2 Ιουλίου έως και το Σαββάτο 4 Ιουλιου, το AGORA θα προβάλλεται δωρεάν στους υπολογιστές σας στα ελληνικά, κάθε βράδυ στις 22:00 ακριβώς. 
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συντονιστεί στο http://agora.smallplanet.gr 

Παρακολουθείστε το τρέιλερ της ταινίας… https://vimeo.com/108372095

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook