Ντέλια Βελκουλέσκου - η νέα εκπρόσωπος του ΔΝΤ

Ιουλίου 22, 2015


Η ηγεσία του ΔΝΤ αντικαθιστά τον εκπρόσωπό της, Ινδό Ρίσι Γκογιάλ με τη Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου ή κατά άλλους, σκληρή Ντέλια ή Δρακουλέσκου. Η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα. Ζητά μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση νέα μέτρα λιτότητας. 
Ορίζει εκπρόσωπό της την 40χρονη οικονομολόγο Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία ήταν έως τον Αύγουστο του 2014 επικεφαλής του ΔΝΤ στην Τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.  

Είχε χαρακτηριστεί αλαζονικό το ύφος της, όταν είχε πει σε Κύπριους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών ότι «εμείς είμαστε οι δανειστές σας» αφήνοντας να εννοηθεί πως το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. 

Υποστήριζε πως «για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να σταθεί κυριολεκτικά στα πόδια της πρέπει να γίνουν δραστικές μεταρρυθμίσεις». Πρότεινε μείωση μισθών στην Κύπρο 25%


Της δόθηκε το παρατσούκλι... Δρακουλέσκου.


Είχε επιτελέσει επικεφαλής του ΔΝΤ  και στην Σλοβενία.


Σε θέματα ελληνικής οικονομίας είχε συνεργαστεί με τον μόνιμο τοποτηρητή του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα. 


Το 2009 δημοσίευσε τη μελέτη «Δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: μαθήματα από άλλες χώρες», υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα απελευθέρωσης της οικονομίας και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. 

Έχει μελετήσει τις οικονομίες κι άλλων χωρών: Λατινική Αμερική, Καραϊβική. 

Η τεχνοκράτης Ντέλια Μοράου (το πατρικό της),  γεννήθηκε στα Καρπάθια της Ρουμανίας. Είναι κόρη υψηλόβαθμου στελέχους του καθεστώτος Τσαουσέσκου. 

Εγκατέλειψε τη Ρουμανία το 1992, τρία χρόνια μετά την εκτέλεση του δικτάτορα Τσαουσέσκου.Σπούδασε με υποτροφία στο γυναικείο κολέγιο Ουίλσον στην Αμερική. Ειδικεύτηκε σε θέματα αναδιαρθρώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και στα ενεργειακά. 

Παντρεμένη με τον Ρουμάνο γιατρό-βιολόγο Βίκτορ Βελκουλέσκου. Έχουν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά. 

Μέχρι και οι αυστηρές της στυλιστικές επιλογές σχολιάστηκαν στην Κύπρο. 


Ας πάρουμε μια ακόμη γεύση από την Ντέλια… 


Πηγές:
ΗuffPost Greece 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
protothema

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook