Κινδυνεύει να σβήσει το μοναδικό ακτινοθεραπευτήριο για παιδιά

Ιουλίου 25, 2015


Στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, έχει εξαιρετικό εξοπλισμό και οι ανάγκες που καλύπτει σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και στις οικογένειές τους ανεκτίμητες.


Οι υπεύθυνοι της Φλόγας - Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, κάνουν έκκληση για άμεση προκήρυξη και κάλυψη 2 θέσεων εξειδικευμένων Ακτινοθεραπευτών ιατρών και δύο θέσεων Ακτινοφυσικών για να καταφέρει να συνεχίσει τη λειτουργία του το Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Παίδων Π.& Α. Κυριακού. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αναφέρεται πως έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή της η μοναδική μόνιμη γιατρός του ακτινοθεραπευτικού τμήματος, ενώ σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μη μόνιμοι γιατροί, έναν επικουρικός και ένας με σύμβαση μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η σύμβαση δε ενός εξ αυτών λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επίσης, το τμήμα λειτουργεί με ειδική άδεια από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, την οποία πρέπει να αναλάβει μόνιμος γιατρός ΕΣΥ του τμήματος. 

«Είναι πολύ εξειδικευμένος χώρος και απαιτεί ειδική πολύμηνη εκπαίδευση σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου ένας ακτινοθεραπευτής να μπορεί να αναλάβει παιδιά. Μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει φθορά σε υγιείς ιστούς. Και αν στους ενήλικους οι ιστοί αναπληρώνονται, δεν ισχύει το ίδιο στα παιδιά» αναφέρει  στην (Κ) η πρόεδρος της Φλόγας, κ. Μαρία Τρυφωνίδη,:  


Στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζεται ο σύλλογος Φλόγα, η έκκληση συνεχίζεται… 

«Οι μέρες, ακόμα και οι ώρες είναι πολύτιμες για κάποιους ανθρώπους. Για κάποιους, αύριο μπορεί να είναι αργά!! Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο μπορούν να ιαθούν. 

Για να γίνει αυτό χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, διαγνωστικό και ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Μετά τον κεραυνό της διάγνωσης και αφού διαχειριστούμε τα πρώτα συγκλονιστικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν, επικεντρώνουμε την προσοχή μας σ’ αυτό το ένα παιδί μας που νοσεί. Ζούμε τον καρκίνο μας, βλέπουμε, ακούμε, μαθαίνουμε, διασταυρώνουμε πληροφορίες και απόψεις και κρίνουμε, όσο μπορούμε πιο δίκαια. Είμαστε κάθε μέρα στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, προκειμένου να κερδίσουμε τη ζωή των παιδιών μας. 

Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι η ακτινοθεραπεία γινόταν σε κέντρα που δεν ήταν σχεδιασμένα και εξειδικευμένα για παιδιά. Έτσι σχεδόν από την ίδρυσή της, η Φλόγα των γονιών, έθεσε βασικό στόχο τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου για παιδιά. Το κόστος ήταν πολύ μεγάλο για να το αναλάβουμε μόνοι μας και εμείς μια χούφτα γονείς, χωρίς διαφημιστικά γραφεία και μεγάλες γνωριμίες. 

Με τα χρόνια, η ανάγκη για την ίδρυση εξειδικευμένου Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου γινόταν όλο και πιο επιτακτική, δεδομένου ότι ο εξοπλισμός στα δημόσια νοσοκομεία ενηλίκων, δεν ακολουθούσε την εξέλιξη της τεχνολογίας όπως θα έπρεπε. 

Τελικά, με τον αγώνα και την επιμονή της Φλόγας, το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα έγινε πραγματικότητα στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού. Αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα που έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μια τεράστια επένδυση χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ (3 εκατ. ευρώ) και της Φλόγας. (1/2 εκατ. ευρώ) Το τμήμα στη πλήρη του ανάπτυξη έχει δυνατότητα να καλύψει με ασφάλεια, εκτός από τα παιδιά και τους έφηβους όλης της χώρας. Από το Δεκέμβριο του 2009 που τοποθετήθηκε ο εξοπλισμός μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 που λειτούργησε το τμήμα αγωνιστήκαμε, κόντρα στη γραφειοκρατία και την αδιαφορία, με την βοήθεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Ανακαινίσαμε και επιπλώσαμε τους χώρους και προσθέσαμε τον εξειδικευμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάστηκε. Αποτέλεσμα να έχουμε από τεχνολογικής άποψης ένα από τα καλύτερα τμήματα στην Ευρώπη. Το ελάχιστο προσωπικό, έδωσε όρεξη, ψυχή και αγάπη και εμείς δίπλα τους, αναγνωρίσαμε και στηρίξαμε την προσπάθεια τους. Για μας, η ημέρα των εγκαινίων ήταν η πιο σημαντική στιγμή στα 33 χρόνια της ιστορίας μας. Πιστέψαμε ότι πετύχαμε επιτέλους να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ασφάλεια και μέλλον χωρίς απώτερες συνέπειες.

Γελαστήκαμε!!! 

ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΟΥ ΤΟ ΤΜΉΜΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΛΕΙΡΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. 

Ζητούμε το ελάχιστο. - την ΠΡΟΣΛΗΨΗ 2 ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΑΙ 2 ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΩΝ (όχι επικουρικών) και μάλιστα προτείναμε να αναλάβουμε την οικονομική δαπάνη. Ακούμε καθημερινά για την κρίση, τους δανειστές, την αξιοπρέπεια του λαού, τη διαπραγμάτευση, την έντιμη συμφωνία, την εθνική υπερηφάνεια, την κακοδιαχείριση, τις ευθύνες του ενός ή του άλλου, και .... και ... 

ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ, 
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΊΑ;;»


You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook