Το άλλο πρόσωπο του Μαο Τσε Τουνγκ

Μαΐου 14, 2015

Σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών, ο Μάο αναγκάστηκε από τον πατέρα του να παντρευτεί με μία μεγαλύτερη του, με την οποία έζησε για δύο χρόνια στο αγρόκτημα του Σάο-σαν.
Δεν προκύπτει να γεννήθηκαν παιδιά και ο ίδιος ο Μάο δεν μίλησε κατόπιν ποτέ για τον γάμο αυτόν. Ο Μάο γνώρισε τον πρώτο αληθινό του έρωτα στο Πεκίνο: τη Γιανγκ Καϊχούι, κόρη του μέντορα του, καθηγητή Γιανγκ Τσανγκτσί

Θα παντρεύονταν το 1920: ο Μάο ήταν 27 ετών, εκείνη μόλις 20. Στον πολιτικό ακτιβισμό αφιερώθηκε και η γυναίκα του, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών μεταξύ των αγροτών, αλλά σύντομα χρειάστηκε να διακόψει τη δράση της για να ασχοληθεί με τα παιδιά: ο πρώτος γιος, ο Ανγίνγκ, γεννήθηκε το 1922 και ο δεύτερος ο Αντσίνγκ, τον επόμενο χρόνο. 
Η άνοδος του Μάο στο εσωτερικό του Κόμματος τον εμπόδισε να φροντίζει για τη σύζυγό και τα παιδιά του, που έμεναν για μεγάλες περιόδους χωρίς να τον βλέπουν. 
Την περίοδο της φυγής στα βουνά Τσινγκάνγκ, τον Οκτώβριο του 1927, ο Μάο έχασε κάθε επαφή με την γυναίκα και τα τρία παιδιά του (ο Ανλόνγκ, ο τρίτος γιος, είχε γεννηθεί το 1927). Το 1930, κατά τη διάρκεια μιας εκκαθάρισης στην Τσανγκ-σα, που είχε διαταχθεί από ένα στρατηγό του Κουομιντάνγκ, η Γιανγκ Καϊχούι συνελήφθη, ανακρίθηκε και αποκεφαλίστηκε γιατί αρνήθηκε να αποκηρύξει τον άνδρα της. Φίλοι μεσολάβησαν για την αποφυλάκιση των γιων του, οι οποίοι στάλθηκαν στην Σανγκάη όπου μπήκαν σε άσυλο. Αφού τελείωσαν το σχολείο, έζησαν για πολλά χρόνια μέσα στην ένδεια και ο μικρότερος γιος, ο Ανλόνγκ, πέθανε. 
Το 1936 το Κόμμα κατόρθωσε να ξαναβρεί τα ίχνη τους και για λόγους ασφαλείας αποφάσισε να τους στείλει στη Σοβιετική Ενωση, όπου παρέμειναν μέχρι το 1946, όταν επιτέλους ξανασυναντήθηκαν με τον πατέρα τους. 
Στο μεταξύ, ο Μάο είχε συνδεθεί με εκείνη που επρόκειτο να γίνει η τρίτη γυναίκα του, τη Χε Ζιτσέν, κόρη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων, από την οποία είχε απομακρυνθεί για να ενωθεί με τους κομουνιστές. Νέα, ωραία και θαρραλέα, η Χε Ζιτσέν θα ακολουθούσε πιστά το σύζυγό της μέχρι τη Γιαν-αν, υποφέροντας στο πλευρό του κατά της διάρκεια της Μεγάλης Πορείας. Απέκτησαν πολλά παιδιά, αλλά μόνο το πέμπτο, η Λι Μιν, που γεννήθηκε το 1936, επρόκειτο να επιβιώσει. Δύο από αυτά πέθαναν στην κούνια, ενώ άλλα δύο χρειάστηκε να τα εγκαταλείψουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας. 
Μετά την εγκατάσταση τους στη Γιαν-αν, ο Μάο γνώρισε το 1937 τη Τσιανγκ Τσινγκ, μια ηθοποιό εικοσιπέντε ετών από τη Σαντόνγκ, με την οποία παντρεύτηκε, αφού έστειλε την πρώην σύντροφό του Χε Ζιτσέν και την κόρη του Λι Μιν στην Σοβιετική Ενωση, όπου συνάντησαν τον Ανγίνγκ και τον Αντσίνγκ, τους δυο γιους που είχε αποκτήσει από τα δεύτερο γάμο του. 

Ο γάμος του με τη Τσιάνγκ υπήρξε μακροβιότερους από τους προηγούμενους, οι σχέσεις τους όμως διακόπηκαν γύρω στο 1956. Απέκτησαν μία μόνον κόρη, τη Λι Να, που γεννήθηκε το 1940 στη Γιανάν και το 1949 έφτασε μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια στο Πεκίνο, όπου, αφού πήρε το πτυχίο της στην Ιστορία, ανέλαβε έναν πολύ βασικό ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα στον πατέρα της και στη φοιτητική κοινότητα την περίοδο έκρηξης της Πολιτιστικής Επαναστάσης. Τα υπόλοιπα παιδιά είχαν μία λίγο ως πολύ κανονική ζωή, υπακούοντας στη θέληση του πατέρα τους που προτίμησε να τους απομακρύνει από την πολιτική δράση. Όλοι έζησαν περισσότερο από τον Μάο, εκτός από τον Ανγίνγκ, το μεγαλύτερο γιο, που με το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας αποφάσισε να φύγει εθελοντικά για το μέτωπο. Ο Μάο είχε ζητήσει για το γιο του μια διοικητική θέση στο πεζικό, αλλά ο Πενγκ Νεχουάι, διοικητής των στρατευμάτων, φοβούμενος για τη ζωή του νέου, προτίμησε να τον μεταθέσει στο γενικό αρχηγείο ως διερμηνέα από τα ρωσικά. Παρ’ όλα αυτά, στις 24 Νοεμβρίου 1950, μια βόμβα έπληξε το γενικό αρχηγείο και τον σκότωσε. 
Όταν ο Μάο πληροφορήθηκε το θάνατο του γιου του, διέταξε το σώμα του να αφεθεί στο κορεατικό έδαφος ως παράδειγμα του πνεύματος θυσίας του κινεζικού λαού, λέγοντας: «Στον πόλεμο πρέπει να γίνονται θυσίες. Χωρίς θυσίες δεν υπάρχει νίκη. Δεν υπάρχουν γονείς στον κόσμο που να μην έχουν τα παιδιά τους στην καρδιά τους».
ΠΗΓΗ: ΜΑΟ ΤΣΕ ΤΣΟΥΝΓΚ, Ενρίκο Φαρντέλα, Εκδόσεις Καστανιώτη

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook