Πώς γεννήθηκε... ο Σούπερμαν;

Απριλίου 23, 2015


 Βασικά γεννήθηκε το 1938 λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από δύο πιτσιρικάδες που είχαν μεγάλη φαντασία! Σήμερα ο Σούπερμαν συνεχίζει ακμαίος!


Γράφει ο Άγης ΝικολάουΓίνεται ή δεν γίνεται; Ο Ιούνιος του 1938 μας έφερε τον Σούπερμαν, τις επικίνδυνες ημέρες πριν το ξεκίνημα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εξήντα πέντε χρόνια μετά, το περιοδικό People τον τίμησε ως μία από τις κορυφαίες μορφές του εικοστού αιώνα.

Οι δημιουργοί του, Τζέρυ Σήγκελ και Τζο Σούστερ -δύο παιδιά από το Κλήβελαντ- εμπνεύστηκαν το χαρακτήρα μια ζεστή νύχτα του 1932. Συνδύασαν όλους τους ισχυρούς άνδρες που γνώριζαν, σε ένα χαρακτήρα, τον έκαναν αδιαπέραστο από τις σφαίρες και ικανό να πηδά μεγάλα ύψη. Άνδρας της δράσης στην πρώτη του εμφάνιση σπάει τις πόρτες της έπαυλης ενός Κυβερνήτη Πολιτείας για να αποσπάσει τη χάρη του για μια αθώα γυναίκα που επρόκειτο να εκτελεστεί. Οι δύο δημιουργοί δυσκολεύτηκαν πολύ να πουλήσουν τη δουλειά τους, και έπειτα από έξι χρόνια, ο Σήγκελ και ο Σούτερ πληρώθηκαν με μόλις 130 δολάρια για να παραχωρήσουν τα δικαιώματα του Σούπερμαν. Μην τους λυπάστε όμως.Οι καιροί ήταν δύσκολοι –η ανεργία ήταν περίπου στο 25% στις Ηνωμένες Πολιτείες- και τα δύο αυτά αγόρια ήταν τυχερά, αφού έφτανε που έγιναν υπάλληλοι της εταιρείας Εθνικά Περιοδικά. Εκείνες τις μέρες τα κόμικς βρίσκονταν στα κατώτερα επίπεδα της λογοτεχνίας δεύτερης διαλογής, αλλά ο Σούπερμαν έκανε πάταγο και δημιούργησε μια τεράστια αγορά. Τα «βιβλία κόμικς» είχαν ξεκινήσει ως φτηνές συλλογές εικονογραφημένων αστείων, αλλά είχαν επεκταθεί σε ιστορίες δράσης, έρωτα, τρόμου και αστυνομικές. Το βιβλίο κόμικς όπως το ξέρουμε σήμερα –εικονογραφημένες ιστορίες ενός ήρωα σε συνέχειες- οφείλει την επιτυχία του στον Σούπερμαν.

Η φήμη του επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, και ο Άνθρωπος από Ατσάλι (όπως ήταν επίσης γνωστός ο Σούπερμαν) πρωταγωνίστησε σε αρκετούς τίτλους, συν μια ιστορία που προηγείτο χρονικά –το Σούπερ Αγόρι. Ο Σούπερμαν έδωσε το έναυσμα για ένα κύμα δεύτερης γενιάς υπέρ-ηρώων και παρόμοιων σειρών με την ξαδέλφη του, Σούπερ Κορίτσι και τους φίλους του, Τζίμυ Ολσεν και Λόις Λέην.


Η ιστορία του Σούπερμαν πληροί τις προϋποθέσεις ενός κλασικού ήρωα: ένα παιδί από τον ουρανό στέλνεται μακριά από τον κίνδυνο, μεγαλώνει σε φτωχό περιβάλλον και αποδεικνύεται πολύτιμος για τη νέα του οικογένεια. Σημειώστε ότι ο Λουκ Σκαϊουώκερ, ο πρωταγωνιστής του Πολέμου των άστρων, είχε ανατραφεί από τον θείο του, έναν αγρότη, όπως ο Σούπερμαν είχε ανατραφεί από τη Μάρθα και τον Τζόναθαν Κεντ, επίσης αγρότες. Ο Σούπερμαν σώζει τον κόσμο από τα τέρατα, τις φυσικές καταστροφές και τους εγκληματίες, αρκετές φορές το μήνα, για πάνω από εξήντα χρόνια. Ας είμαστε ρεαλιστές, έχουμε συνεχώς ανάγκη να μας σώζουν!

Απόσπασμα από το βιβλίο: ΤΑ 101 ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ... που δεν υπήρξαν ποτέ. Συγγραφείς: Allan Lazar, Dan Karlan, Jeremy Salter.   Intro Books.

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook