Μια αστραπή η ζωή τους

Μαρτίου 13, 2015


Εκτοπισμένα παιδιά στο Ανατολικό Λονδίνο τη περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ζωή τους να συνεχίζεται με την αιματηρή γραφή μιας αστραπής.

Γράφει η Αιμιλία Πανταζή
Μεταξύ της 7ης Σεπτεμβρίου 1940 και της 10ης Μαΐου 1941, εξαπολύθηκε μια παρατεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμού από τους Γερμανούς, η οποία ονομάστηκε από τους Βρετανούς Μπλιτς (γερμ.: Blitz = αστραπή). Ξεκίνησε με το βομβαρδισμό του Λονδίνου για 57 διαδοχικές νύχτες κι επικεντρώθηκε στο Ανατολικό Λονδίνο. Στόχος οι λιμενικές εγκαταστάσεις της περιοχής και τα εκεί αποθηκευμένα εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες.

Τα θύματα την πρώτη νύχτα του Μπλιτς ανήλθαν σε 430 νεκρούς και 1600 τραυματισμένους άμαχους. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε εκκενώνοντας τις ευπαθείς ομάδες στην ύπαιθρο, ενώ οι εναπομείναντες κατέφυγαν σε καταφύγια, είτε τύπων Άντερσον και Μόρρισον που είχαν οικοδομήσει οι ίδιοι στις αυλές και τα υπόγειά τους, είτε κοινόχρηστα που είχαν οργανώσει οι αρχές σε δημόσιους χώρους.


Άστεγα παιδιά σε κάποια γειτονιά του Ανατολικού Λονδίνου.

Παιδιά δημοτικού εκτοπίστηκαν στην Νότια Ουαλία. Κατασκευάζουν καλάθια δώρου για τα Χριστούγεννα. Ήταν 29 Νοεμβρίου 1940.

Κάποια άλλα ντυμένα ως στρατιωτικοί και νοσοκόμες προετοιμάζονται να τραβήξουν κροτίδες πριν το πλούσιο γεύμα.

Ο χώρος του πάρτι; Ένα καταφύγιο 30 μέτρα κάτω από το έδαφος σε νοτιοανατολική συνοικία του Λονδίνου. 9 Οκτωβρίου 1940.


Η Miss M. T. Talbot υπεύθυνη του αββαείο South Gallery διαμόρφωσε αίθουσες διδασκαλίας για να υποδεχτεί τους λονδρέζους μικρούς μαθητές. Το μάθημα ζωγραφικής συνεχίζεται σε διαφορετικό περιβάλλον. 

Το μπροστινό δωμάτιο ενός προαστιακού σπιτιού στο New Malden χρησιμοποιείται ως αίθουσα διδασκαλίας για μια ομάδα νηπίων. Το σχολείο της περιοχής έχει κλείσει λόγω εκκένωσης. You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook