Μάθημα στον Αρκτικό Ωκεανό οργανωμένο από την Svalex.

Μαρτίου 11, 2015

Φοιτητές και καθηγητές ξένων πανεπιστημίων κάνουν μάθημα στο αρχιπέλαγος Svalbard.

Γράφει η Αιμιλία ΠανταζήΟ Tad Patzek, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος μηχανικής πετρελαίου στο πανεπιστήμιο του Τέξας (UT) βάζει το γκρι βότσαλο κάτω από τη μύτη του φοιτητή Steve Μπράιαντ. 

«Μπορώ να το μυρίσω - είναι πετρέλαιο!» του απαντά εκείνος.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στέκονται κάτω από μια απότομη πλαγιά του βουνού εξετάζοντας τα βράχια στην παραλία.

«Ο καθένας από μας κατανοεί τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με άλλους επιστημονικούς κλάδους και μαθαίνει να εφευρίσκει τρόπους αλληλοβοήθειας», λέει ο φοιτητής γεωλογίας Nataleigh Vann. 


Συμφωνεί μαζί του ο Egil Tjåland: «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γκρεμιστούν τα τείχη μεταξύ των διαφόρων θεσμικών οργάνων και να συγκροτηθούν δίκτυα για μαθητές και καθηγητές».

Όπου οι δεύτεροι, διδάσκουν όποτε και όπου είναι δυνατόν: Στο πρυμναίο κατάστρωμα του σκάφους, επί των λέμβων, στις ακτές, σε ένα εγκαταλελειμμένο σημείο εξόρυξης.


Που εξελίσσονται όλα αυτά;
Το αρχιπέλαγος Svalbard βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Νορβηγίας. Διαθέτει γόνιμο έδαφος για πολλά θαλασσοπούλια, πολικές αρκούδες, ταράνδους και θαλάσσια θηλαστικά. Επίσης, επτά εθνικά πάρκα και είκοσι τρία καταφύγια καλύπτουν τα δύο τρίτα της περιοχής, ενώ εξήντα τοις εκατό του αρχιπελάγους καλύπτεται από παγετώνα. Τα νησιά του χαρακτηρίζονται από πολλά βουνά και φιόρδ.

Στην περιοχή με το κλίμα της Αρκτικής, διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Svalex Arctic μια διεπιστημονική «εκδρομή-μάθημα» αποτελούμενη από καθηγητές και φοιτητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU), των πανεπιστημίων του Όσλο, Μπέργκεν, Στάβανγκερ, Τρόμσο, του Τέξας στο Όστιν (UT) και του Πανεπιστημιακού Κέντρου στο Σβάλμπαρντ (UNIS). Οι συμμετέχοντες, ύστερα από επιλογή, χωρίζονται σε επιστημονικές ομάδες με βάση τις άριστες γνώσεις τους στους τομείς της γεωλογίας, γεωφυσικής, γεωτρήσεων πετρελαίου και τεχνολογίας.


Στην Svalex από το 2001 έχουν συμμετάσχει συνολικά περισσότεροι από 1500 άνθρωποι, ενώ η σημαντική προσπάθεια που δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και επαγγελματίες του χώρου να αυξήσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με τον τομέα που έχουν επιλέξει, χρηματοδοτείται από την εταιρία Statoil.
Το περασμένο καλοκαίρι 60 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 15 καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν επισκέφθηκαν το αρχιπέλαγος.You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook