Μιχάλης Καλογεράκης, 18 χρόνια χωρίς ΔΕΗ

Ιουνίου 12, 2014


 Ο Μιχάλης Καλογεράκης έχει εδώ και 18 χρόνια να πληρώσει Δ.Ε.Η. και βενζινάδικα. Η ανάγκη του για αυτονομία σε συνδυασμό με τις πανεπιστημιακές του γνώσεις και την απίστευτη εφευρετικότητά του τον ώθησαν να αλλάξει τη ζωή του...

Γράφει η Αιμιλία Πανταζή
Ο Κρητικός, ηλεκτρονικός μηχανικός, Μιχάλης Καλογεράκης ζει άνεργος και απομονωμένος με την οικογένειά του στο χωριό Χάνι Κοκκίνη, χωρίς να έχει καμιά σχέση με επιδοτούμενα προγράμματα τεχνολογίας και έρευνας.  Εντυπωσιακό ή αναμενόμενο;

«Όταν έχεις ήλιο, νερό, αέρα, έχεις τα πάντα. Μας έχουν δοθεί απλόχερα από τον Θεό όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και θα πρέπει οι πολιτικοί μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, να δώσουν κίνητρα και κατευθύνσεις για την πράσινη ενέργεια».

Με τη σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκίνησε πριν χρόνια τη δημιουργική, μοναχική πορεία του στρεφόμενος στην αιολική και ηλιακή ενέργεια καθώς και στις εναλλακτικές μορφές καυσίμων παράγοντας από τα θαμμένα φρούτα και ζαχαροκάλαμα.

«Λιώνουμε τα προϊόντα και βάζουμε λίγη μαγιά μαγειρικής και νερό. Μέσα σε λίγα 24ωρα έχουμε έτοιμο καύσιμο για απόσταξη αλλά χρειάζεται να ρίξουμε ακόμα και μαγειρική σόδα, η οποία διαλύει τα οξέα που είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, επικίνδυνα όμως για τα μέταλλα. Στη συνέχεια ακολουθεί η απόσταξη, η οποία γίνεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν καίμε δηλαδή καύσιμο, αλλά απλώς χρησιμοποιούμε το περίσσευμα από τα φωτοβολταϊκά».

Δίνει συνεχώς ιδέες προς όλους...

«Θάβουν χιλιάδες τόνους ροδάκινων στις χωματερές οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας και μετά ζητούν από την κυβέρνηση ενίσχυση για την αγορά πετρελαίου, ενώ θα μπορούσαν να αποστάξουν τσάμπα το δικό τους καύσιμο με τα ροδάκινα, τα σταφύλια, τα αχλάδια ή τα καρπούζια που πετούν, έχοντας παράλληλα φροντίσει να παράγουν από τον αέρα και τον ήλιο τη δική τους ενέργεια εντελώς δωρεάν.»

Μετέτρεψε την αναλογία καυσίμου - αέρα...

«Η βενζίνη θέλει περισσότερο οξυγόνο για να αναφλεγεί, ενώ το αλκοόλ πολύ λιγότερο», δηλώνει στο «Έθνος» ο ερασιτέχνης ερευνητής σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η πατέντα μου βασίζεται στην επεξεργασία του οινοπνεύματος από τα σάπια φρούτα και τη ζάχαρη και στη μετατροπή στον κινητήρα της μοτοσικλέτας μου. Το τελικό μείγμα είναι σαν μια πολύ δυνατή ρακή, 75 βαθμών, και αν κάποιος το αραιώσει μπορεί να το πιει χωρίς κανένα πρόβλημα.»Ρεύμα από τη Δ.Ε.Η.; Ποια Δ.Ε.Η.;
Στην αποθήκη του σπιτιού του λειτουργούν αυτοσχέδιοι αντιδραστήρες, μέσω των οποίων το νερό παράγει ρεύμα και θέρμανση. Η τεράστια γεννήτρια πετρελαίου του χρησιμοποιεί παλιό ελαιόλαδο!

«Αυτό είναι το Κρητικό... πετρέλαιο που εμείς καλλιεργούμε στο έδαφος! Δεν χρειάζεται να μπούμε στον κόπο να βγάλουμε το πετρέλαιο από τα βάθη της θάλασσας! Θα έλεγα μάλιστα να πας μέχρι το super market να αγοράσεις δέκα λίτρα ηλιέλαιο και να το βάλεις στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου!» Ο ίδιος καθημερινά μετακινείται με το «δίτροχό του», και ένα ποδήλατο που το έχει μετατρέψει σε ηλεκτρικό μοτο-ποδήλατο, με ανωτάτη ταχύτητα 50 χλμ/ώρα και κίνηση στους δύο τροχούς, αφού η μπαταρία του φορτίζει με τα πετάλια.


Σαν ένας άλλος πολυμήχανος Οδυσσέας, ο Μιχάλης Καλογεράκης έχει εφεύρει τη δική του Ιθάκη και πορεύεται προς αυτήν...


You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook