Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας

Φεβρουαρίου 02, 2014


Πριν από δυο περίπου χρόνια, τον Φλεβάρη του 2012, ιδρύθηκε το Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας. Τρεις άνθρωποι βρίσκονται πίσω από αυτή την αξιόλογη προσπάθεια...

Γράφουν:
Εμμανουέλα Κατρινάκη
Μαριαλένα Σεμιτέκολου
Τάκης Βιδάλης


Το Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ανοιχτός στην ερευνητική πρωτοβουλία που σχετίζεται με την ανάπτυξη του παιδιού.

Η πρωτοβουλία μας αυτή αναδύθηκε από δυο κυρίως πηγές. Από τη μια, είχαμε και οι τρεις γίνει πρόσφατα γονείς: πρόκειται για έναν ρόλο που έως σήμερα μας γεμίζει χαρά, αγωνία κι ερωτήματα. Από την άλλη, ενώ έχουμε διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές (κοινωνική ανθρωπολογία-λαογραφία, νομική, ψυχολογία) συνειδητοποιούσαμε - στις μεταξύ μας συζητήσεις - ολοένα και περισσότερο ότι ένα εκ πρώτης όψεως «αόρατο», αλλά ανθεκτικό νήμα οδηγούσε τις διαδρομές μας σε έναν τόπο μαγικό, έναν τόπο αφετηρίας και συγχρόνως «τέλους» : τον κόσμο της παιδικής ηλικίας. 

«Πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε εμείς οι μεγάλοι ότι για να περάσεις καλά ό,τι χρειάζεσαι είναι κέφι για παρέα και λίγη φαντασία!!»  
Θελήσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε έναν χώρο ζωντανό και «χειροποίητο», έναν χώρο συνάντησης και ανταλλαγής, όπου άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία συζητούν και προωθούν τη διεπιστημονική προσέγγιση της παιδικής ηλικίας και τη σύγχρονη έρευνα για το παιδί και όσα το αφορούν (δηλαδή την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη, τις σχέσεις στην οικογένεια, τα δικαιώματα των παιδιών, το παιχνίδι, το παραμύθι, την παιδική λογοτεχνία, τη φαντασία κλπ.), και μεταδίδουν αυτή τη γνώση και τον προβληματισμό σε όσους πρόκειται να δουλέψουν με παιδιά.

Θελήσαμε, επίσης, ο χώρος μας να είναι ένας χώρος για γονείς, και να φιλοξενεί ομάδες φτιαγμένες γι' αυτούς, με βάση τις ανάγκες τους, σε συνεργασία με επιστήμονες που έχουν μελετήσει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και μπορούν να απαντήσουν στους προβληματισμούς τους.

Στα δύο χρόνια της λειτουργίας του το ΕΜΕΠΗ έχει οργανώσει ομάδες γονέων, μοντεσοριανά εργαστήρια για γονείς μικρών παιδιών, σεμινάρια για νέους νομικούς πάνω σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων του παιδιού, σεμινάρια για τα λαϊκά παραμύθια, βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς αλλά και εκδηλώσεις όπου γονείς και παιδιά συνυπάρχουν, ξαναβρίσκοντας μαζί τη χαρά του κοινού παιχνιδιού και της δημιουργικής έκφρασης. Στο ΕΜΕΠΗ έχουν ακόμα φιλοξενηθεί και άλλες ομάδες (Γονείς απλά) καθώς και παιδικές παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου και αφήγησης παραμυθιών.ΕΜΕΠΗ: Ιωάννου Φιλήμονος 3, Αθήνα, πίσω από την Αμερικανική πρεσβεία (μετρό Αμπελόκηποι και Μέγαρο Μουσικής), τηλ. 211-4051903. www.childhood.gr

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook