Πούτιν, ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο

Ιανουαρίου 28, 2014

Στο πλαίσιο αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων, ας θυμηθούμε κάτι από τα παλιά του  Βλαντιμίρ Πούτιν, του «ανθρώπου χωρίς πρόσωπο».


Τον αποκαλούν «άνθρωπος χωρίς πρόσωπο»;

Γιατί;

Όχι, δεν ευθύνεται γι' αυτό η εξ αριστερών φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο Ρώσος πρόεδρος σε copy paste έκφραση, αλλά ο τίτλος του βιβλίου της Μάσα Γκέσεν«Ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο». 
Πρόκειται για τη βιογραφία του ρώσου προέδρου. Οχι και την καλύτερη φυσικά. Αφού η δημοσιογράφος ανέτρεξε στη σκοτεινή πλευρά του προέδρου για να μπορέσει να τον σκιαγραφήσει καλύτερα. Η Γκέσεν γράφει πως το ρωσικό καθεστώς δεν έχει ιδεολογία, δεν έχει κόμμα, ούτε πολιτική. Ουσιαστικά είναι η εξουσία ενός μόνον ανθρώπου. Του Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλαδή. Ο αντικαταστάτης του Γέλτσιν όταν ανέλαβε την... αντικατάσταση του άρρωστου Μπορίς δε διέθετε και πολλά στο βιογραφικό του. Μια χαμηλόβαθμη πορεία στην KGB όπου και εκπαιδεύτηκε στην «υπακοή» και τις σκοτεινές μεθοδεύσεις και μία για το θεαθήναι θέση Δημάρχου στην Αγία Πετρούπολη
 


Από τα νιάτα του ήταν ένας άνθρωπος που δε μιλούσε πολύ. Δεν ξέρω γιατί (;), αλλά από παλιά έλεγαν γι' αυτόν πως ήταν «σκοτεινό πρόσωπο» και το μόνον που τον ενδιέφερε ήταν να ανέβει σιγά σιγά την ιεραρχία της εξουσίας και να μην την αφήσει ποτέ. Τυχαίο που όταν τον Μαΐου του 2000 ορκίστηκε πρόεδρος της Ρωσίας ήταν και αρχηγός της Μυστικής Αστυνομίας; «Ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο» διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό από εκτελέσεις, δολοφονίες, περίεργες δολοφονίες, εκρήξεις, Τσετσενία και φυσικά τα όσα συνέβησαν με το υποβρύχιο Κουρσκ

Υπάρχει ολιγάρχης να κουνηθεί στον Πούτιν; 

Ο πρώτος που το έκανε βρέθηκε στη φυλακή, ο Μιχαήλ Χοντορκόρφσκι. Ο Χοντορκόρφσκι ήταν επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού της Yukos. Πλέον ο Χοντορκόρφσκι -θεωρείται ο πλουσιότερος άνδρας στη Ρωσία- βρίσκεται στην Ελβετία μετά την απονομή χάριτος (!) από τον Πούτιν παρακαλώ, εν όψει φυσικά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αυτόν το μήνα στο Σότσι.
Μία λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά στην υπόθεση είναι πως ο Χοντορκόρφσκι οδηγήθηκε στη φυλακή με την κατηγορία της φοροδιαφυγής την περίοδο που χρηματοδοτούσε την καμπάνια κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στην πολιτική Πούτιν!


Μετά την καταδίκη του, όπως υποστηρίζει η Γκέσεν«Ο Πούτιν έχοντας αρπάξει τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας της χώρας, κατέλαβε τη θέση του αρχινονού μιας μαφιόζικης φατρίας που κυβερνούσε τη χώρα»


Κάτι ανάλογο συνέβη και με άλλους που ξέφυγαν από μία περίεργη δολοφονία ή ένα «ατύχημα». Φυσικά για όποιον δεν του «αρέσει» το καθεστώς Πούτιν, υπάρχει και η επιλογή της αυτοεξορίας, όπως συνέβη και με τον μεγιστάνα των ΜΜΕ τον Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε για το Ισραήλ και εξ αποστάσεως δήλωνε: «Δε μπορείς να μιλάς για ΜΜΕ σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αυτό είναι η Μόσχα...». Η υπόθεση Γκουζίνσκι, πάντως, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη. Δείτε περισσότερα εδώ. 
Η Μάσα Γκέσεν που ήταν η αιτία να μάθει και ο «απλός κόσμος» τα υπόγεια πεπραγμένα Πούτιν, είναι γεννημένη στη Ρωσία (έχει αμερικανική υπηκοότητα) από οικογένεια Εβραίων της Γερμανίας. Είναι μαχητική δημοσιογράφος με πλούσιο βιογραφικό. 


Έχει καλύψει και τον πόλεμο με την Τσετσενία. Πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας και Νέας Υόρκης. Όταν κάποια στιγμή έχασε τη δουλειά της στο περιοδικό που εργαζόταν και στο πλαίσιο ραντεβού με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, της προσφέρθηκε (από τον ίδιον) να ξαναγυρίσει στη θέση της, αλλά εκείνη λένε πως ενώ αρχικά δέχθηκε κατόπιν αρνήθηκε καθώς όπως ισχυρίστηκε δε μπορούσε να εργάζεται σε ένα περιοδικό με τον διευθυντή να είναι διορισμένος από τον Πούτιν. Η Γκέσεν ζει με την σύντροφο της με την οποία μεγαλώνουν και τρία παιδιά. Πλέον ασχολείται με τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου που θα εκδοθεί για τις επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης από τον Εκδοτικό Οίκο Riverhead στη Νέα Υόρκη. 

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook