Κύριος IKEA: «Είμαι πολύ απασχολημένος για να πεθάνω»

Ιανουαρίου 21, 2014

Η εταιρεία ΙΚΕΑ ιδρύθηκε το 1943 από έναν νεαρό μόλις 17 ετών, τον Ingvar Kamprad και μετέπειτα έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους τούτου του κόσμου, διά αλληλογραφίας.Γράφει ο Άγης ΝικολάουΗ εταιρεία στήθηκε στην κουζίνα του σπιτιού της θείας του Ingvar, της Kamprad Ernst.

Τι σημαίνει ΙΚΕΑ; 


Από το 1976 και μετά ο Ingvar προτιμούσε να ζει στην Ελβετία. Υπήρξε αρκετά «εγκρατής», αν και μεγιστάνας (σύμφωνα με το Forbes του 2007, ήταν ο τέταρτος κατά σειρά πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου-33 δις., δολάρια  ταξίδευε πάντα στην «οικονομική» θέση των αεροπλάνων, συμβούλευε τους εργαζόμενους του να γράφουν και στην πίσω πλευρά του χαρτιού και έκανε ανακύκλωση ακόμη και τα ανοιγμένα φακελάκια με αλάτι και πιπέρι που δίνουν στα εστιατόρια.


Εκπαιδεύτηκε ως κατασκευαστής επίπλων δίπλα σε τεχνίτες Πολωνούς.


Η καριέρα του, πάντως, ξεκίνησε πουλώντας σπίρτα. Μετά επεκτάθηκε στην πώληση ψαριών, στα χριστουγεννιάτικα στολίδια, στα μολύβια και τα στυλό

Η φιλοσοφία του Ingvar είναι σαφής και αναλύεται πλήρως στην «Διαθήκη ενός πωλητή επίπλων» («μανιφέστο», γραμμένο το 1976). Εκεί μεταξύ άλλων αναφέρει πως δεν είναι μόνον θέμα κόστους να «αποφεύγουμε τα πολυτελή ξενοδοχεία, απλά δεν χρειαζόμαστε πολυτελή αυτοκίνητα, εντυπωσιακούς τίτλους, ακριβά ντυσίματα ή οτιδήποτε άλλο, διότι βασιζόμαστε στις δυνάμεις και την θέληση μας. Πάντως, ο ίδιος οδηγούσε για χρόνια μία Porsche και πλέον μία παλιά Volvo.

Ποιος είναι ο κύριος Kamprad; 

Το 1994 βγήκαν στη δημοσιότητα άγνωστες μέχρι τότε επιστολές του Per Engdahl, ενός ακροδεξιού Σουηδού, από τις οποίες αποκαλύφθηκε πως ο Ingvar το 1942 είχε προσχωρήσει στην φασιστική οργάνωση New Swedish Movement. Αργότερα, στο βιβλίο του «Η ιστορία της ΙΚΕΑ», ο Kamprad είχε παραδεχθεί γι’ αυτήν την συμμετοχή πως «ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου»(;) και απέδωσε την εμπλοκή του στον πατέρα του και στην γιαγιά του που κατάγονταν από το Sudet της Γερμανίας. 

Πάντως, το 2011 αποκαλύφθηκε πως οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες διέθεταν για τον «κύριο ΙΚΕΑ» έναν αρκετά μεγάλο «φάκελο». Την αποκάλυψη έκανε η δημοσιογράφοςElisabeth Åsbrink η οποία και αναφέρει πως το 2010, ο Kamprad υποστήριξε πως: «Ο Per Engdahl είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και θα τον υποστηρίζω όσο ζω»
Το 2008 εμφανίζεται σε δημοσίευμα της Daily Mail με ένα ξεθωριασμένο παλτό, φιμέ γυαλιά που του τα έχει γράψει ο γιατρός του και παλιά παπούτσια. Είναι η χρονιά που το Forbes τον κατατάσσει με περιουσία 17,5 δισεκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει αλκοολικός, στο Λονδίνο μετακινείται με μετρό και λεωφορεία γιατί δεν θέλει να χαλάσει λεφτά για ταξί και το σπίτι του είναι επιπλωμένο οικονομικά από το IKEA. 

To 2008, o κύριος ΙΚΕΑ είχε την απάντηση του γι’ αυτό: «Αν αρχίσω να αποκτώ πολυτελή πράγματα, τότε αυτό θα συμπαρασύρει πολλούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου. Είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες να δίνουν το παράδειγμα». 

Από ποιον διοικείται τώρα η εταιρεία; Από τους γιους του. Τον Peter Kamprad, τον Jonas και τον Matthias που προσπαθούν να ακολουθήσουν τα χνάρια του πατέρα τους. Εκείνος (λέει πως) δεν θέλει να έχει καμία σχέση

Ωραία ιστορία για να είναι αληθινή;  Μάλλον.


Ο Κamprad φέρεται ως ιδιοκτήτης (δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι) πολλών off shore εταιρειώνΤο 2011 η εταιρεία ΙΚΕΑ είχε έσοδα περί τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Σύμφωνα με την κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου –Νοέμβριος 2012, Bloomberg- ο Ingvar Kamprad βρισκόταν στην 5η θέση με 41,5 δισεκατομμύρια δολάρια! 

Πώς γίνεται αυτό; 

Φυσικά και γίνεται. 
Ο «Κύριος ΙΚΕΑ» έχει δηλώσει: «Είμαι πολύ απασχολημένος για να πεθάνω». Η δήλωσή του δημοσιεύθηκε στο επιχειρηματικό περιοδικό Bilanz της Σουηδίας.

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook