Ηλίας Πετρόπουλος

Ιανουαρίου 15, 2014Ηλίας Πετρόπουλος. Ένας Υπόγειος Κόσμος. Δείτε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του...


Ο Ηλίας Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Τα τριάντα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έζησε στο Παρίσιαναθεματίζοντας τον τόπο του, αηδιασμένος από την πολιτική, τις απανωτές διώξεις και τις φυλακίσεις


«Υπάρχει μία σχέση αγάπης-μίσους με την Ελλάδα, δηλαδή τον σημερινό ελληνικό χώρο, που βεβαίως δεν είναι αιώνιος. Αγνοώ τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός "Έλλην" γι' αυτό και γράφω τη λέξη εντός εισαγωγικών. Προσωπικά είμαι "Έλληνας" αφού στην Ελλάδα βύζαξα, σπούδασα και έζησα 45 χρόνια, αλλά δε μου διαφεύγει πως στην χώρα κατοικεί μία πανσπερμία λαών όπως στην Ιταλία την πρώην Γιουγκοσλαβία και στην Τουρκία. Αντιμετωπίζω τους "Έλληνες" με παλμό, θαυμάζω τους "Έλληνες" γιατί διατήρησαν τη γλώσσα τους, απεχθάνομαι τους "Έλληνες" για τον χυδαίο ρατσισμό τους».
Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Έγραψε 80 βιβλία και πάνω από χίλια άρθρα. Διώχθηκε ανελέητα.«Αγαπώ τα τσογλάνια και τους χασίκλες, τους κλέφτες, τις πουτάνες, τους ρεμπέτες και τους πούστηδες γιατί μάχονται κάθε μορφή εξουσίες και τους αγαπώ πιο πολύ γιατί τα καταφέρνουν και επιζούν κόντρα στην αστυνομία, κόντρα στον ποινικό νόμο, κόντρα στην απαίσια ηθική των μικροαστών, κόντρα στον φλογερό εαυτό τους».


Στις 27 Απριλίου 2001 σημείωσε και κάτι άλλο: «Το 1971 είχε γράψει στα Καλιαρντά ότι, οι συγγραφείς πλέον, δεν πρέπει να γράφουν όμορφα, αλλά σκληρά. Έκτοτε, επί τριάντα χρόνια, ακολουθώ την ίδια γραμμή. Ελπίζω να συνεχίσω με τον ίδιον τρόπο».
Το 2003 πέθανε.


«Και είπα στη γυναίκα μου: όταν ψοφήσω στο Παρίσι, να κάψεις το κουφάρι μου στο κρεματόριο και να ρίξεις τις στάχτες μου στον υπόνομο. Τέτοια είναι η διαθήκη μου».You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook