«Φάε Δάσκαλε, για τα γουρούνια τα' χουμε»

Ιανουαρίου 23, 2014


Αν ζούσε ο Αντώνης Παληός, αυτό το βιβλίο θα το χαιρόταν ιδιαίτερα.  «Φάε Δάσκαλε...». Φάε Δάσκαλε «για τα γουρούνια τα' χουμε».
Ο Αντώνης Παληός δε ζει, αλλά η ψυχή του, οι εκδόσεις Αλφα Πι στην Χίο συνεχίζουν να εκδίδουν μαργαριτάρια.

Το «Φάε Δάσκαλε...» είναι ένα βιβλίο του Μπάμπη Σαχτούρη ο οποίος τι έκανε; Απλά παρουσίασε με τον καλύτερο τρόπο, τον πλέον γλαφυρό την κατάσταση της παιδείας τις δεκαετίας του '60 και του '70. Τότε που η Ελλάδα ξανάβγαινε από τις στάχτες της και προσπαθούσε να... πλυθεί για να είναι και πάλι καθαρή...

«Η φράση “φάε, δάσκαλε…” ηχούσε καθημερινά στα τραπέζια των χωριάτικων σπιτιών, όπου οι δάσκαλοι καλούνταν να συμφάγουν με τους οικοδεσπότες, που δεν ήσαν μόνο γονείς μαθητών». 

...«Ήσαν κάτοικοι του χωριού, που αναγνώριζαν κάτι πολύ σημαντικό στην παρουσία του δασκάλου εντός τους και τον τιμούσαν με τον τρόπο τους. Η συμπλήρωση της προσφώνησης “φάε, δάσκαλε”, με την επεξήγηση “για τα γουρούνια τα ’χουμε…”, μπορεί να λεγόταν στις ενδοδασκαλικές συζητήσεις χάριν αστειότητας, πλην διέθετε και βάση αλήθειας, καθώς οι απλοί άνθρωποι ήθελαν να κάνουν το δάσκαλο να αισθάνεται άνετα στο τραπέζι τους, χωρίς να προβληματίζεται αν, τρώγοντας, στερεί κάτι από τα μέλη της οικογένειας. Μ’ άλλα λόγια, με τη φράση αυτή, επεδίωκαν να υπογραμμίσουν την επάρκεια των αγαθών, για να περιορίσουν την όποια συστολή του δασκάλου απέναντι στα ανυπόκριτα καλέσματα τους…».


Ποιος είναι ο Μπάμπης Σαχτούρης;
Δάσκαλος. Υπηρέτησε στη Χίο στα δημοτικά σχολεία Πισπιλούντας, Λαγκάδας, στο 3ο Βροντάδου και σε άλλα σχολειά.«Φάε δάσκαλε, για τα γουρούνια τα' χουμε»


You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook