«Άξιον Εστί» στο Μέγαρο Μουσικής

Νοεμβρίου 18, 2013


Για δυο συνεχόμενες ημέρες, 20 και 21 Νοεμβρίου, η Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας ιστορίας, το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.
«Άξιον εστί το φως και η πρώτη
χαραγμένη στην πέτρα ευχή του ανθρώπου 
η αλκή μες στο ζώο που οδηγεί τον ήλιο 
το φυτό που κελάηδησε και βγήκε η μέρα

Η στεριά που βουτά και υψώνει αυχένα
ένα λίθινο άλογο που ιππεύει ο πόντος
οι μικρές κυανές φωνές μυριάδες 
η μεγάλη λευκή κεφαλή Ποσειδώνος» 


«Άξιον Εστί» υπό τη μουσική διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου και την αισθαντική φωνητική ικανότητα του Γιάννη Κότσιρα. Η αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» θα γεμίσει θρυλικές μελωδίες!
Τις βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής θα πλαισιώνει η χορωδία του Δήμου Αθηναίων, ενώ ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς θα δώσει άλλη διάσταση στο «Λαϊκό Ορατόριο» του αγαπημένου Μίκη. 


Επίσης, θα παρουσιαστεί η αξεπέραστη 14η συμφωνία του D. Shostakovich, με σολίστ τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, τον μπάσο Πέτρο Μαγουλά και ελληνικούς υπέρτιτλους.

Σε παράλληλους δρόμους θα συνταξιδέψει η ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη (Άξιον Εστί), πάνω στην οποία έχει γραφθεί το μελοποιημένο κορυφαίο έργο, με τους στίχους των F. G. Lorca, G. Apolllinaire, R. M. Rilke οι οποίοι ενέπνευσαν το συγκεκριμένο συμφωνικό έργο του Σοστακόβιτς (Συμφωνία αρ. 14, έργο 135).

Το έργο γράφτηκε το 1969 από τον σοβιετικό Σοστακόβιτς ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μόσχας. Ένα πρωτότυπο έργο που δεν ακολουθεί την πεπατημένη της κλασικής συμφωνίας, αλλά παραδίδει στο κοινό μελοποιημένους στίχους ποιητών της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας με την τεχνική του δωδεκαφθογγισμού, κάτι απαγορευμένο από το τότε σοβιετικό καθεστώς.
Ο σημαντικός συνθέτης όρθωσε το ανάστημά του στο αυταρχικό καθεστώς υμνώντας με το μουσικό δημιούργημά του τη χαρά της ζωής και την αποστροφή προς το θάνατο.

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook