Στα στάχυα αναπνέει η Ελευσίνα!

Σεπτεμβρίου 26, 2013


«Στα στάχυα αναπνέει η Ελευσίνα και πρέπει ο θεατής να είναι έτοιμος να ακούσει την ανάσα της...
Γράφει η Αιμιλία Πανταζή


...για να βυθιστεί μέσα στον κόσμο που μας αποκαλύπτεται, έναν κόσμο από το παρελθόν και το παρόν», αναφέρει για την δημιουργική του παρέμβαση ο διεθνώς καταξιωμένος εικαστικός Νίκος Ναυρίδης

Ο Νίκος Ναυρίδης, εμπνεύστηκε και πραγμάτωσε την μεγαλύτερή του κατασκευή περιβάλλοντος, στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στο πλαίσιο των 38ων Αισχυλείων στην πόλη της Ελευσίνας. Έναν χώρο που αποπνέει μαγικά αγγίγματα του παρελθόντος δίπλα στους πέτρινους τοίχους του.

Τέσσερα στρέμματα γης μεταφέρθηκαν από το Θριάσιο, όπου είχαν φυτρώσει αρχικά τα στάχυα. Φυτεύτηκαν οι ρίζες τους, ξαναφύτρωσαν και στο τέλος της έκθεσης, οι καρποί θα ξεριζωθούν και θα δοθούν για ζωοτροφές.

Θέλησε να χρησιμοποιήσει «σαν προφητεία, ένα σύγχρονο χρησμό πιο τρυφερό, πιο παρηγορητικό γι’ αυτό και ιαματικό που ενεργοποιεί συνειδήσεις…», όπως αναφέρει ο ίδιος.
Στην όλη προσπάθεια προστέθηκαν δυο τεράστιες φωτεινές επιγραφές, αφήνοντας στα βράδια της παραλίας Ελευσίνος το κατακόκκινο χρώμα τους. Φιλοξενούν ρήσεις του Σάμιουελ Μπέκετ:


«Try again. Fail again. Fail better» (Προσπάθησε πάλι. Απότυχε πάλι. Απότυχε καλύτερα) 


«Ever tried. Ever failed. No matter» (Προσπαθούσες. Λάθευες. Δεν πειράζει).
Ο Νίκος Ναυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ. Έχει λάβει μέρος στις μεγαλύτερες παγκόσμιες εικαστικές διοργανώσεις: Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης, Σάο Πάολο, Σάντα Φε κ.ά. Τα τελευταία χρόνια, η δουλειά του βασίζεται στην ιδέα της αναπνοής, χρησιμοποιώντας βίντεο, σχέδιο, ήχο και εικαστικά περιβάλλοντα.

«Θα ήθελα οι ανάσες να μετατραπούν σε έναν "δείκτη", ένα είδος μέτρησης του κόσμου που αγγίζει τις επίσημες γεωμετρίες των ανθρώπινων ορίων». 

Κι η μεταμόρφωση των αναπνοών να βρίσκει χώρο στην γη των Ελευσίνιων Μυστηρίων! 
Για όσους ενδιαφέρονται η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Οκτωβρίου. 
You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook