Μπορεί ο Blake Mycoskie να διορθώσει τον καπιταλισμό;

Ιουνίου 21, 2013


Έχετε φορέσει ποτέ παπούτσια TOMS; Γνωρίζετε την ιστορία τους ή την ιστορία του δημιουργού τους, του Blake Mycoskie;

Γράφει η Αιμιλία ΠανταζήΈχεις δει να περπατάνε ξυπόλυτα παιδιά γιατί δεν έχουν να φορέσουν παπούτσια;
Τότε ίσως να καταλάβεις... πως πρέπει να δράσεις.
Με ποιο τρόπο; Πουλώντας και βοηθώντας. Γίνονται και τα δύο; Από ότι φαίνεται, ο Τεξανός Blake Mycoskie τα συνδύασε με επιτυχία. Όλα ξεκίνησαν κατά λάθος..

Ένα ταξίδι του στην Αργεντινή τον κατέστησε μάρτυρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που μεγαλώνουν ξυπόλητα. Η λύση του προβλήματος ήταν απλή όσο και επαναστατική: να δημιουργήσει μια κερδοσκοπική επιχείρηση που να είναι βιώσιμη και να μην εξαρτάται από δωρεές. Το όραμα του Blake σύντομα μετατράπηκε σε επιχειρηματική ιδέα που βρήκε το δρόμο της θεμελιώνοντας την επωνυμία TOMS.


Εξάλλου ο ίδιος, γεννημένος με το επιχειρηματικό πνεύμα να κυλάει στο αίμα του, είχε ξεκινήσει την πρώτη του επιχείρηση από πολύ νωρίς. Μια επιτυχημένη υπηρεσία πλυντηρίου στην Πανεπιστημιούπολη την οποία πούλησε αργότερα.


Ακολούθησαν άλλες τέσσερις, έως ότου ιδρύσει την κοινωνική επιχείρηση Toms One for one, η οποία έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο κίνημα. Ξεκινώντας με την παροχή παπουτσιών από το 2006, έχει διαθέσει πάνω από δυο εκατομμύρια ζευγάρια καινούρια παπούτσια σε παιδιά που έχουν ανάγκη στην Ουγκάντα, Αρμενία, Κίνα, Μαλί και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ένα ζευγάρι παπούτσια αγοράζεις από του TOMS, ένα χαρίζετε και σε ένα παιδί που το χρειάζεται.

Η εταιρεία επέκτεινε πρόσφατα το μοναδικό επιχειρηματικό της μοντέλο ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση προβλημάτων όρασης. Οδηγήθηκε στην ανάπτυξη και άλλης ιδέας - προσφοράς, την κατηγορία TOMS Eyewear.Αγοράζεις ένα ζευγάρι γυαλιά και δίνεις τη δυνατότητα σε κάποιον άλλον να λύσει το πρόβλημα όρασής του, όπως η 11χρονη Μαλίτα που έπασχε από στραβισμό. Η χειρουργική της αποκατάσταση ξεκίνησε όταν κάποιος αγόρασε ένα ζευγάρι γυαλιά.

Μα η δημιουργικότητα δεν σταματά εκεί...

Το 2011, ο Blake κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, «Start Something That Matters» για να μοιραστεί με άλλους την ιστορία της έμπνευσής του και το πως έδωσε πνοή προσφοράς μέσα από μια επιχειρηματική διέξοδο.

Το βιβλίο του έγινε best seller από τη New York Times, ενώ αποτέλεσε έμπνευση και για άλλους ανθρώπους που θέλουν να μετατρέψουν το πάθος και τα όνειρά τους σε πραγματικότητα.

Η πρωτοποριακή επιχειρηματική προσέγγιση του Blake απόκτησε πολλές διακρίσεις. Το 2009, έλαβε το Κρατικό Βραβείο του Corporate Excellence (ACE), ενώ στο Πανεπιστήμιο Clinton Global Initiative ο πρώην Πρόεδρος Κλίντον ανέφερε τον Blake ως «έναν από τους πιο ενδιαφέροντες επιχειρηματίες που έχει γνωρίσει ποτέ». 

Στο People Magazine χαρακτηρίστηκε ως «ήρωας ανάμεσά μας» και γράφτηκε το όνομά του σε άρθρο με τίτλο: «Πως να διορθώσετε τον καπιταλισμό». Επιπλέον, στο περιοδικό Fortune αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους νέους επιχειρηματίες στον κόσμο.


Ο Blake Myco συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να δηλώνει αθεράπευτα βιβλιοφάγος. Παθιασμένος να εμπνέει νέους ανθρώπους προς ένα καλύτερο αύριο, ενθαρρύνει με το επιχειρηματικό του τρόπο προς την ελπίδα.

Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερα: http://www.toms.comYou Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook