Καταφύγια αστέγων από τον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη

Ιουνίου 25, 2013


Ο φωτογράφος του Reuters Γιάννης Μπεχράκης, αποτύπωσε σε πολλά κλικ, πρόσωπα και ζωές. Δέκα άστεγοι και τα καταφύγια της καθημερινότητά τους γύρω από την πρωτεύουσα..Το άλμπουμ τιτλοφορείται Homeless in Athens (Άστεγοι στην Αθήνα).

Από το 2009 που ξέσπασε η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Praxis, οι άστεγοι στην Ελλάδα υπολογίζονται πια στους 20.000.


Σάββας, 34, άστεγος από το 2009. Κοιμάται σε μια τέντα σε μια ανοιχτή φωτογραφική έκθεση, που διοργάνωσαν άστεγοι με τη βοήθεια της οργάνωσης Κλίμακα.
Αλέξανδρος, 42 ετών, από τις Σέρρες ζει σε ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Ήταν καταστηματάρχης μέχρι το 2010. Αναγκάστηκε να το κλείσει κι έκτοτε δεν έχει σπίτι.
 
Στέφανος, 40. Το 2012 έκλεισε το κατάστημα ρούχων που είχε για πάνω από μια δεκαετία. Βρίσκει καταφύγιο δίπλα σε μια εκκλησία. 

Τareq, Σύρος πρόσφυγας, 46, άνεργος ζωγράφος. Ζει σε ένα παλιό εργοστάσιο. Ζούσε στην Ελλάδα την δεκαετία του ενενήντα. Αργότερα επέστρεψε στη Συρία. Γύρισε πίσω στην Ελλάδα το 2012 εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου. 

Μάξιμος, 43, μετανάστης από την Αιθιοπία. Ζει κάτω από μια αυτοσχέδια τέντα σε πάρκο στο κέντρο της Αθήνας. 

Μαριαλένα, 42, χρήστης ναρκωτικών και φορέας του HIV. Σπρώχνει μακριά τον 51χρονο φίλο της Δημήτρη που προσπαθεί να καθαρίσει τα τραύματα στα χέρια της που προήλθαν από αυτοτραυματισμό. Ο Δημήτρης ήταν χορευτής ενός Ελληνικού συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής. Έχασε την δουλειά του πριν 3 χρόνια και από τότε είναι άστεγος. Ζει κάτω από μια γέφυρα στην Αθήνα. 

Γιώργος, 40. Άστεγος από το 2010 όταν έκλεισε το μπακάλικο που ήταν ιδιοκτήτης. Πηγή: www.lifo.gr

Έξω από μια εκκλησία βρήκε καταφύγιο ο 36χρονος Μιχάλης. Δούλευε επί 15 χρόνια σε ξενοδοχείο, μα όταν αυτό έκλεισε δεν ξαναβρήκε δουλειά. Στο τέλος του 2011 έγινε άστεγος. Δύο μήνες μετά διαγνώστηκε με καρκίνο στον θυρεοειδή και στους λεμφαδένες.
Μαριαλένα, 42, πρώην τοξικομανής που μολύνθηκε με AIDS ζει κάτω από μια γέφυρα στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Ματθαίος, 58, ζει σ' αυτό το λόφο, κάπου στην Αθήνα, από το τέλος του 2011
Αλέξης, 43, πρώην πρωταθλητής ποδηλασίας. Το 2004 έχασε τη δουλειά, λίγο μετά έπεσε στα ναρκωτικά.

Αντι, 53 χρονος Γερμανός μετανάστης από το Ντίσελντορφ, ζει στο «σπίτι» που έφτιαξε ο ίδιος στον Πειραιά.

 Βάιος, 62, άλλοτε οικοδόμος, ζει σε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας.

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook