Χοροθέατρο ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.

Απριλίου 05, 2013Η αρμονική συνύπαρξη μουσικής, χορού, συναισθημάτων και ειδικών ικανοτήτων ανθρώπων σε αμαξίδια ή όχι, ενέπνευσε τον Γιώργο Χρηστάκη. Στην χορευτική ομάδα του ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ., κάθε ιδέα και ψυχική διάθεση μετουσιώνεται σε κίνηση. Αποκτάει νέα δυναμική...

Γράφει η Αιμιλία Πανταζή«Δικός μου στόχος είναι να τιμήσω τον διαφορετικό τρόπο κίνησης του κάθε ατόμου, να εξερευνήσω τα όρια του καθενός, να προσπαθήσω να βρω τις διαφορετικές ικανότητες στο σώμα αυτών των χορευτών, και να διερευνήσω τις καλλιτεχνικές δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν από αυτή την ποικιλομορφία, μέσα από συγκεκριμένες χορευτικές φόρμες.» λέει ο  Γιώργος Χρηστάκης, εμπνευστής και ιδρυτής του χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ..

 Με πτυχίο ψυχολογίας ο ίδιος και με διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η συμβολική επικοινωνιακή γλώσσα των διαφορετικών ομάδων», ασχολείται με το σύγχρονο χορό από το 1993. Το 2004 δημιούργησε στην Αθήνα την ομάδα ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ..

Εκτός του ότι είναι και ο ίδιος άτομο με αναπηρία τι άλλο τον ώθησε να  δημιουργήσει τη συγκεκριμένη ξεχωριστή ομάδα σύγχρονου χορού;

«Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ’ ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για τη σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος.»

Και το τελικό αποτέλεσμα που δημιουργείται πάνω στη σκηνή στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό με παράλληλες σκηνοθετικές οδηγίες. Οι χορευτές καταθέτουν τις αισθήσεις τους «πατώντας» πάνω σε ένα βασικό σενάριο, ενώ ο χώρος που τους δίνεται από τον σκηνοθέτης τούς οδηγεί στο να αισθάνονται κομμάτι της δημιουργίας.

Οι χορευτές είναι άλλοι με ειδικές ικανότητες σε αμαξίδια είτε με κάποια άλλη παραπληγία και οι υπόλοιποι είναι αρτιμελείς. Η πλειοψηφία τους έχει στο ενεργητικό τους περισσότερες από 100 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο ανεβάζουν τουλάχιστον μια παράσταση. Η ομάδα έχει ταξιδέψει σε Αμερική, Αγγλία, Τουρκία, Γαλλία κι έχει συνεργαστεί με αξιόλογα ονόματα από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.


«Το έργο της ομάδας κατά βάση δεν έχει καμία σχέση με την αναπηρία, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου. Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της.»

Το Μέγαρο Μουσικής ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του στην νέα παράσταση που σκηνοθετεί ο  Γιώργος Χρηστάκης μαζί με τον Ρενάτο Τζανέλα - διάσημο χορογράφο και διευθυντή του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Κόσμοι διαφορετικοί συναντιούνται...

Η ένωση ανθρώπου, υλικού και γης (HUman, MAterial, Terra) απόδωσε στην παράσταση τον συμβολικό τίτλο «HUMAterra», «αναφέρεται στην αιώνια σχέση του ανθρώπου με το χώμα και τη γη, αλλά και με τα υλικά ως πρώτη ύλη, ή τεχνολογικά επεξεργασμένα, τα οποία γίνονται ακόμη και προέκταση του ανθρώπινου σώματος.»

Η ομάδα ΔΑΓΙΠΟΛΗ γι’ αυτή την παράσταση ενώνει τις δυνάμεις της με τους καταξιωμένους τραγουδιστές, δημιουργούς και μουσικούς, τον Ψαραντώνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη και την ηθοποιό Χρύσα Παπά στο ρόλο της αφηγήτριας.

«Είναι καιρός ο θεατής να βγει από την βολική θέση του απλού παρατηρητή να συγκρουσθεί και να προβληματισθεί με τα ερεθίσματα που του δίνουμε, δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές του» αναφέρει ο Γιώργος Χρηστάκης.

«Ένας χορός μοναδικός, σχεδόν φαντασιακός που επιδιώκει να μεταφέρει τους θεατές σε έναν άλλο τόπο διευρύνοντας τις δυνατότητες της φαντασίας να πλάσει νέα σχήματα.», λένε όσοι έχουν παρακολουθήσει τη χορευτική ομάδα.


Σ.σ.: Μέγαρο Μουσικής: Παραστάσεις:10/04/2013 - 11/04/2013.
Η ομάδα ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. θα συνεχίσει τις εμφανίσεις της :
θέατρο ΚΑΠΠΑ
θέατρο Piccolo (Μιλάνο)
Κωνσταντινούπολη, μέσα Μαΐου


You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook