«Οικογενειακή υπόθεση»... Ντοκιμαντέρ για τη γενιά Ξυλούρη

Απριλίου 05, 2013Οικογενειακή υπόθεση (A Family Affair) ονομάζεται το πρώτο ντοκιμαντέρ για τη μουσική οικογένεια Ξυλούρη και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο αρχές 2014, υπό τις καθοδηγητικές σκηνοθετικές οδηγίες της βραβευμένης Αγγελικής Αριστομενοπούλου.

Γράφει η Αιμιλία Πανταζή


«Γνώρισα για πρώτη φορά την οικογένεια Ξυλούρη πριν από τρία χρόνια, ενώ μαγνητοσκοπούσα το ντοκιμαντέρ για τον θρυλικό Αγγελάκα. Ήμουν για γύρισμα σε μια καλύβα σε ένα βουνό κοντά στα Ανώγεια, όπου ο Ψαρογιώργης και οι γιοι του έπαιζαν μουσική γύρω από τη φωτιά. Έμεινα έκπληκτη από την ενέργεια της οικογένειας και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις τρεις γενιές. Ο σεβασμός που έδειχνε ο ένας για τον άλλον ήταν θαυμαστός.», έτσι περιγράφει την γνωριμία της με την οικογένεια η Αθηναία Αγγελική Αριστομενοπούλου.


Με σκηνοθετικές σπουδές σε Λονδίνο και  Βαρκελώνη και με ειδίκευση το ντοκιμαντέρ, επιστρέφει στην Αθήνα το 2001 για να εργαστεί σε παραγωγές ελληνικού κινηματογράφου και στη σειρά ντοκιμαντέρ «Μουσικές του Κόσμου» της ΕΡΤ. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 μουσικά ντοκιμαντέρ με διεθνή θεματική ενώ ορισμένα έχουν διαγωνιστεί σε φεστιβάλ με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως η τελευταία της ταινία μεγάλου μήκους «Ταξιδιάρα Ψυχή»» με τον μουσικό Γιάννη Αγγελάκα που απέσπασε το βραβείο διεθνών κριτικών FIPRESCI.

Στην 70λεπτη διάρκεια του ντοκιμαντέρ η σκηνοθέτης με την ομάδα της θα ταξιδέψει από την Κρήτη στην Αυστραλία και πάλι πίσω, για να καταγράψει τη πορεία της οικογένειας Ξυλούρη να μεταδίδει με σεβασμό την παραδοσιακή κρητική μουσική από γενιά σε γενιά ταξιδεύοντας παράλληλα τον ήχο της λύρας σε όλο τον κόσμο.


Πρόκειται για μια παραγωγή της ελληνικής εταιρίας Anemon Production που ειδικεύεται σε ντοκιμαντέρ και εκθέσεις multimedia για την ελληνική και τη διεθνή αγορά. Συμπαραγωγός είναι η αυστραλιανή εταιρία παραγωγής Unicorn Films και η ανάπτυξη της ταινίας γίνεται με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA της ΕΕ.

Τι το ξεχωριστό έχει αυτό το ντοκιμαντέρ; Στηρίζεται απ' ευθείας από το κοινό μεσα από τη διεθνή πλατφόρμα χρηματοδότησης, kickstrarter. Οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης καμπάνιας ευχαριστούν και παρακινούν τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν τόσο στην χρηματοδότηση της ταινίας όσο και στην συγκέντρωση αναγκαίου και ανέκδοτου αρχειακού υλικού για την οικογένεια Ξυλούρη. «Αναζητούμε πληροφορίες για ασπρόμαυρο υλικό που αναπαριστά τον Ψαραντώνη να παίζει με τον επτάχρονο γιο του Γιώργη στα μέσα της δεκαετίας '70. Πιστεύουμε πως αυτό το βίντεο προέρχεται από καναδικό ή γερμανικό ντοκιμαντέρ για την Κρήτη», ενημερώνουν από την επίσημη ιστοσελίδα τους.

Μέσα από την ταινία θα ξεδιπλώνετε η ιστορία του Ψαραντώνη (Αντώνης Ξυλούρης) που παρά τα εβδομηνταδύο του χρόνια συνεχίζει να λαμβάνει μέρος σε συναυλίες, του γιου του Ψαρογιώργου (Γιώργος Ξυλούρης) κορυφαίος παίκτης λαούτου και τραγουδιστής, και των τριών παιδιών του Νίκος, Αντώνης και Απολλωνία. Και οι τρεις τους παίζουν διάφορα μουσικά όργανα και τραγουδούν.
Πώς η παράδοση τελικά είναι ικανή να καθορίσει τις επιλογές και κατά πόσο η κάθε γενιά έχει την ελευθερία να καθορίζει τις αποφάσεις της, ανεξάρτητα από αυτήν;

«Αυτό που είναι συναρπαστικό για αυτή την οικογένεια, είναι πώς η μουσική περνά από τη μια γενιά στην άλλη. Τόσο ο Ψαραντώνης και ο Γιώργης δεν έχουν διδάξει τα παιδιά τους να παίξουν μουσική, αλλά με κάποιο τρόπο το κάνουν από πολύ μικρή ηλικία.», αναφέρει η Αριστομενοπούλου.

Μετά από ένα χρόνο γυρισμάτων στην Κρήτη, η ταλαντούχα σκηνοθέτης και το συνεργείο της ακολούθησαν την οικογένεια Ξυλούρη στην Αυστραλία, όπου για πρώτη φορά εμφανίστηκαν μαζί και οι τρεις γενιές της θρυλικής αυτής οικογένειας μουσικών στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ Womadelaide. Ο Ψαραντώνης βρέθηκε για πρώτη φορά επί σκηνής μαζί με το γιο του Ψαρογιώργη τα εγγόνια του, ενώ μια σειρά συναυλιών τους πραγματοποιήθηκαν σε Μελβούρνη, Σίδνεϊ, Castlemaine και αλλού.
«Ελπίζουμε να μας βοηθήσετε να πραγματοποιήσουμε μια όσο το δυνατό καλύτερη ταινία. Η συμμετοχή σας θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τα γυρίσματα της ταινίας μέχρι το καλοκαίρι, όταν όλη η οικογένεια Ξυλούρη θα συγκεντρωθεί και πάλι στις βουνοπλαγιές του Ψηλορείτη για το θρυλικό Πανηγύρι των Ξυλούρηδων. Βοηθήστε μας να ολοκληρώσουμε την ταινία και να την μοιραστούμε με όλο τον κόσμο!», αναφέρει η Αγγελική Αριστομενοπούλου στην προσωπική της σελίδα της στο διαδίκτυο.You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook