Γιάγκος Ραυτόπουλος (πολιτικός μηχανικός μεταξύ πολλών άλλων...)

Απριλίου 21, 2013

«Κοίτα, αν δεν θυσιάσεις έστω λίγη από την αρμονία της ελευθερίας σου, ο κόσμος δεν σ' ακούει».


Συνέντευξη στη Γεωργία Λινάρδου

Αν ζούσε το 1958 είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή γι' αυτόν και μόνο θα ψήφιζε το νόμο 4000! Αν ακόμη ίσχυε ο νόμος περί τεντιμποϊσμού, ο νεαρός άνδρας από την Πάτρα, ο οποίος έχει στο βιογραφικό του αρκετές συλλήψεις για διατάραξη της δημόσιας τάξης, είναι σίγουρο πως θα κυκλοφορούσε διαρκώς γουλί! 

Ο Γιάγκος Ραυτόπουλος προέρχεται από μία μάλλον συντηρητική οικογένεια, με μητέρα αγιογράφο και πατέρα πολιτικό μηχανικό. Ομως, μικρή σημασία είχε αυτό στην εξέλιξή του. Είναι τραγουδιστής, παρουσιαστής, τηλεοπτικός παραγωγός ή πολιτευτής; Η μόνη σίγουρη σταθερά της ζωής του -που θα 'λεγε και η μάνα του- είναι πως είναι πολιτικός μηχανικός. Ξεπουλημένοι Πριν από δέκα χρόνια, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας, ίδρυσε την οργάνωση ΔΑΣΠ (Δεν Ανήκω Σε Παράταξη) με το σκεπτικό ότι για να λύσεις τα προβλήματα της Σχολής σου δεν χρειάζεσαι κανένα κόμμα. Η ΔΑΣΠ σήμερα έχει εξαπλωθεί σε αρκετά πανεπιστήμια. 

Γιατί δεν κατεβάζεις τη ΔΑΣΠ στις εθνικές εκλογές; 

«Δεν γίνεται. Χρειάζεσαι οικονομική στήριξη από μηχανισμούς, οι οποίοι θα σου ζητήσουν αντάλλαγμα ξεπουλήματος των πιστεύω σου. Στην πολιτική όλοι ξεπουλιούνται, όλοι ξεπουλάνε».  

Μήπως ο άνθρωπος που έχω απέναντί μου είναι μία cult φιγούρα στην εποχή της μεγάλης κρίσης, ή δημιούργημα και απομεινάρι της ναρκισσιστικής δεκαετίας του lifestyle; 

Οχι, κάτι τέτοιο θα τον αδικούσε... 

Περί ζώων 

Τον Φεβρουάριο του 2011, καβάλα σε ένα άλογο με το καλό του κουστούμι, πλησίασε τα διόδια του Ρίου ζητώντας να πληρώσει! Εμβρόντητοι οι υπάλληλοι της Ολυμπίας Οδού κάλεσαν την Αστυνομία. 

«Την αλήθεια ήθελα να πω, ότι αυτός ο δρόμος είναι φτιαγμένος για ζώα! Με συνέλαβαν και με πήγαν μέσα. Εάν έκλεινα το δρόμο, θα έστελνα λάθος μήνυμα. Κοίτα, αν δεν θυσιάσεις έστω λίγη από την αρμονία της ελευθερίας σου, ο κόσμος δεν σ' ακούει!»  

Το άλογο τι απέγινε; 

«Το είχα νοικιάσει από κάτι Τσιγγάνους, οι οποίοι, ψυλλιασμένοι για το τι θα επακολουθήσει, περίμεναν στη γωνία και μόλις είδαν να με βουτάνε, το πήραν κι όπου φύγει φύγει!». 

Από το Πολυτεχνείο της Πάτρας αποφοίτησε στους δέκα πρώτους. Η τελετή απονομής των πτυχίων έμεινε αξέχαστη σε πρύτανη και καθηγητές. Ο Γιάγκος, φορώντας ένα μακρύ μαύρο δερμάτινο παλτό, παραλαμβάνει το πτυχίο, ακολουθούν οι απαραίτητες χειραψίες και όλα βαίνουν ομαλά, μέχρι τη στιγμή που μέσα από το παλτό βγάζει ένα μακρύ σπαθί κι αρχίζει να κόβει τη μακριά του κοτσίδα! 

«Ολα όσα κάνω είναι μελετημένες πράξεις οι οποίες σοκάρουν για να προκαλέσουν την αντίδραση του κοινού, το οποίο πάσχει από βαρεμάρα. Το σύστημα βασίζεται στη βαρεμάρα, γι' αυτό άλλωστε όλοι βλέπουν τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή»

Heroπαίδες 

Πριν από λίγους μήνες ανέβασε στο youtube το βιντεοκλίπ «Heroπαίδες style», που μέχρι σήμερα πλησιάζει τους 1,5 εκατομμύριο viewers! Το βίντεο είναι στα πρότυπα του Gangnam Style του διάσημου Κορεάτη PSY, το οποίο σε εννέα μήνες ξεπέρασε το 1,5 δισεκατομμύριο θεατών παγκοσμίως! 

Οι Heroπαίδες -εμπνευσμένος τίτλος από τη «μόδα» του κομματικού ξεκαθαρίσματος, ευρύτερα γνωστού ως «χειροπέδες»- είναι ο τίτλος της τηλεοπτικής του εκπομπής, η οποία δεν προβάλλεται μόνο στην Πάτρα αλλά και σε διάφορα περιφερειακά κανάλια της χώρας με μεγάλη απήχηση. «Μια παρέα είναι που είχα από το Γυμνάσιο. Τότε με μία κάμερα ξεκινήσαμε να γυρίζουμε ταινίες». Οπως τον Γιαγκόναν τον Βάρβαρο, ο οποίος συμμετείχε στο 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως η πρώτη ελληνική επική ταινία στην οποία έπαιζαν 500 μαθητές και φοιτητές και είχε γυριστεί σε επτά χώρες του κόσμου. Η ταινία απέσπασε βραβεία από κοινό και κριτές. Ορισμένοι από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του Γιαγκόναν είχαν συλληφθεί για οπλοκατοχή (!) εξαιτίας των... σπαθιών που κουβαλούσαν για τα γυρίσματα. 

«Ακου, στον καλλιτεχνικό κόσμο χτίζεις το περιτύλιγμα και στον πολιτικό κόσμο χτίζεις το μήνυμα. Παίρνεις λοιπόν την ουσία σου και την ντύνεις με αυτά τα δύο. Στο μάρκετινγκ λέγεται: stamp of approval. Οι Heroπαίδες είναι το περιτύλιγμα για το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε και να αντιστρέψουμε το μηχανισμό φθοράς που έχει φέρει τον κόσμο ώς εδώ», υποστηρίζει και τραγουδά με στιλ Gangnam: «Και πληρώνουμε, ρεύμα-νοίκια-κινητά που μας χρεώνουνε, φόρους μεταφορικά και δεν τελειώνουνε, κάθε μέρα κάτι άλλο μας φορτώνουνε»

Και λίγο από ρεφρέν: «Κι αν πεινάω δεν προσκυνάω, τρόπο θα βρω θα σηκωθώ...».Διαφορετικότητα Αν τον ρωτήσεις ποιος είναι, θα βάλει κάτω τις μαθηματικές του θεωρίες και θα σου πει: «Ο Γιάγκος είναι ένα άτομο το οποίο είναι ταγμένο σε σκοπούς μεγαλύτερους από αυτόν. Από πολύ μικρή ηλικία είχα αντιληφθεί μία διαφορετικότητα στον τρόπο σκέψης μου»

Και οι άλλοι το είχαν αντιληφθεί. Η δασκάλα του στο Δημοτικό, όταν τον ρωτούσε πόσες γωνίες έχει το τρίγωνο κι εκείνος απαντούσε «άπειρες», απλά τον έδιωχνε από την τάξη. «Φώναζε τη μάνα μου και της έλεγε ότι το παίζω έξυπνος. Εγώ, όμως, πίστευα ότι το τρίγωνο αποτελείται από άπειρα ευθύγραμμα τμήματα και άρα έχει άπειρες γωνίες. Κι αν θέλεις και διαφορετικά, το τρίγωνο έχει έξι γωνίες: τρεις εσωτερικές και τρεις εξωτερικές, οπότε πάλι δεν είναι τρεις. Αυτό, όμως, ποτέ δεν το κατάλαβαν οι δάσκαλοι! Πάντα τσακωνόμουν με την εντός εισαγωγικών εξουσία, αλλά όμως η αλήθεια ήταν αυτή που έλεγα εγώ κι αντί να την επιβραβεύσουν, την επέκριναν». Ετσι γινόταν από παλιά. 

Στις 10 Απριλίου του 1964 δύο νεαροί συλλαμβάνονται σε ένα ζαχαροπλαστείο επειδή ο ένας ζωγράφιζε στο ξυρισμένο κεφάλι του άλλου! Βρε, μπας κι ο ένας απ' αυτούς ήταν ο Γιάγκος; 

Πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook