Μια ξεχωριστή μπάντα από τη Φιλανδία

Μαρτίου 29, 2013


Η μουσική μπάντα Pertti Kurikan Nimipäivät (Pertti Kurika's Nameday) από τη Φιλανδία συγκίνησε τους θεατές του 15 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


Γράφει η Αιμιλία Πανταζή


Η πορεία του συγκροτήματος που απαρτίζεται από άτομα με νοητική στέρηση, ενώ ένα εξ αυτών και με σύνδρομο down, αρχικά είχε ξεκινήσει για μια ταινία φαντασίας κάτι σαν πρότζεκτ στην χώρα τους. Στη συνέχεια όμως ο Πέρτι, ο Κάρι, ο Τόνι και ο Σάμι παρέμειναν μαζί. Η κοινή τους αγάπη για την Πανκ μουσική και η θέλησή τους να ξεπεράσουν τα εμπόδια δημιουργικά και με αποφασιστικότητα οδήγησε και στις πρώτες τους συναυλίες. Οι στίχοι που επέλεξαν να τραγουδούν έχουν κοινωνικές αναφορές.

Πάνω από έξι μήνες κράτησαν τα γυρίσματα του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Σύνδρομο του Πανκ».  Όταν ρωτήθηκε ο J-P Passi, ένας εκ των δυο σκηνοθετών του για το αν ήταν άνετοι απέναντι στο φακό οι τέσσερις φίλοι, απάντησε: «Εντελώς άνετοι. Δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. Είμαστε ροκ σταρς, γιατί να μην γίνουμε και κινηματογραφικοί σταρς, μας είπαν.»

Αναρωτιέστε εάν υπάρχει ρατσισμός στην Φιλανδία; πως αντιδρούν οι άνθρωποι απέναντι στους νοητικά στερημένους συνανθρώπους τους;

Σύμφωνα με τον Φιλανδό σκηνοθέτη, «Απολύτως φυσικά. Δεν έχουμε λόγο να τους κρύψουμε. Όπως είδες στο ντοκιμαντέρ μια μπάντα αποτελείται από τέτοιους ανθρώπους. Αυτά τα άτομα κάνουν σημαντικά πράγματα στην χώρα μου. Περπατούν, γελάνε και συμπεριφέρονται εντελώς φυσιολογικά.»

Πηγή: www.lifo.gr


You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook