Η Europa Nostra, η Μελίνα και εμείς

Μαρτίου 12, 2013


Τέσσερα βραβεία για την Ελλάδα από την Europa Nostra. Η πολιτιστική κληρονομιά για την οποία πάλεψε τόσο η Μελίνα Μερκούρη, πάλλεται ξανά...

Γράφει η Αιμιλία ΠανταζήEuropa Nostra, μη κυβερνητική οργάνωση με ισχυρό δίκτυο σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες, 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρίες, καθώς και 1500 ανεξάρτητα μέλη. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση των νικητών των βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, γνωστά ως «Europa Nostra Awards» περιελάμβανε μεταξύ των άλλων και την Ελλάδα. 
Τέσσερα από τα εικοσιοκτώ συνολικά βραβεία, σε έργα που επιλέχθηκαν από τα 226 υποβληθέντα από 31 χώρες. Στην κατηγορία «Συντήρηση», βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ της Αθήνας για το «Κτίριο Αβέρωφ», οι «Ανεμόμυλοι της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου» στην Πάτμο και η «Αρχαία Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα» στη Σίφνο. Επιπλέον, στην κατηγορία «Ειδικές υπηρεσίες», βραβεύτηκε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.


Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα την 1η Ιουνίου, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, κα Ανδρούλα Βασιλείου και τον πρόεδρο της Europa Nostra, τενόρο Placido Domingo


Ο πολιτισμός μας όσο και αν εμείς με τις λανθασμένες πολιτικές μας επιλογές τον καταποντίζουμε ή τον αγνοούμε, εκείνος φαίνεται πως δεν μας ξεχνά τις δύσκολες στιγμές...

Όπως ακριβώς δεν ξεχνιούνται και τα λόγια εκείνης... 


«Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα που κάθε σπιθαμή του εδάφους της μαρτυρεί πολιτισμό και ιστορία.

Εκτός από τους ιστορικούς τόπους με παγκόσμια ακτινοβολία - Αθήνα, Δελφοί, Ολυμπία και πολλοί άλλοι - μνημεία υπάρχουν παντού: αρχαία ιερά και εξωκλήσια σε σχεδόν απάτητες βουνοκορφές, και στο βυθό των θαλασσών μας, καταποντισμένα λιμάνια, πλοία, έργα τέχνης, απλοί αμφορείς και τόσα άλλα, σε μεγάλο πλήθος. 

Είναι ένα προνόμιο μοναδικό, το οποίο, όμως δημιουργεί και τη σοβαρή υποχρέωση της προστασίας αυτής της κληρονομιάς.

Η προστασία των έργων του Πολιτισμού δεν είναι μόνον ένα ηθικό χρέος. Είναι και συμφέρον, επειδή η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί πλούτο και με την κυριολεκτική σημασία του όρου.

Μελίνα Μερκούρη »

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook