Μαρία Χρονοπούλου: «Τόπος έμπνευσης η Χίο»

Φεβρουαρίου 26, 2013
Επέλεξε να βάλει μόνιμα στη ζωή της το νησί που πέρναγε όμορφα τα καλοκαίρια. Η δραστήρια Μαρία Χρονοπούλου αναζήτησε συνειδητά να αφήσει την Αθήνα για μια πιο ανθρώπινη και φυσική επαφή. Σάλπαρε για Χίο.

Γράφει η Αιμιλία ΠανταζήΗ αύρα της Χίου δίνει μεγαλύτερη ώθηση στην δημιουργικότητα της Μαρίας Χρονοπούλου. Πρόεδρος του συλλόγου Πελοποννησίων Χίου, αντιπρόεδρος στη λέσχη καλοφαγάδων Χίου, επιμορφώτρια στην Παναγία Λατομίτισσα (κουκουναρείο), συνιδιοκτήτρια στο http://chiosvitrine.blogspot.gr είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητές της γυναίκας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά λάτρεψε τη θάλασσα της Χίου.

Τι σε οδήγησε Μαρία, να σαλπάρεις μόνιμα για Χίο;

"Ήθελα να ζήσω με ηρεμία και με άλλους ρυθμούς. Σαράντα και πλέον χρόνια στην Αθήνα, είχα κουραστεί από το θόρυβο, τη μόλυνση, την κυκλοφορία στους δρόμους, τους αδιάφορους ανθρώπους. Τη Χίο τη γνώρισα στα μέσα της δεκαετίας του '90 ως τόπο διακοπών και με γοήτευσε, όχι μόνο για τις φυσικές της ομορφιές, αλλά και για τον πολιτιστικό πλούτο της, ενώ οι καλοκαιρινές μου διακοπές εκεί υπήρξαν ονειρεμένες."

Επαφή λοιπόν με τη φύση και τους ανθρώπους...

"Είμαι τυχερή που ζω στο νησί. Στη Χίο οι ρυθμοί είναι πιο ανθρώπινοι. Μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ το φυσικό περιβάλλον και με την έννοια του ενεργού πολίτη συμμετέχω σε διάφορους συλλόγους και πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στην προστασία του. Το ίδιο μπορώ να πω και για τους ανθρώπους. Είναι στα σκαριά να δημιουργηθεί μία ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης για βοήθεια σε όσους χρήζουν κοινωνικής υποστήριξης και σε παιδιά. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες και τώρα είμαστε στο ξεκίνημα να αποκτήσει νομική υπόσταση. Έχουμε χρέος να βοηθάμε τους συμπολίτες μας, και ως καλοί Χριστιανοί, αλλά και ως Έλληνες." 

Κοιτάζοντας πίσω τι θεωρείς το πιο σημαντικό;

"Δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι υλικό. Από την εφηβεία μου, μέχρι σήμερα ακολούθησα ένα δύσκολο δρόμο, με πολλά εμπόδια, αλλά ευχαριστώ τον Θεό που τα κατάφερα μέχρι εδώ. Από τα φοιτητικά μου χρόνια άρχισα να εργάζομαι, να δημιουργώ, να ονειρεύομαι, να βάζω στόχους. Άλλους τους πέτυχα, άλλους όχι. Στηρίχθηκα πάνω στις αξίες και τα ιδανικά που μου είχε δώσει η οικογένειά μου και νομίζω ότι δεν μετάνιωσα για καμιά μου κίνηση, είτε είχε προσωπικές, είτε επαγγελματικές συνέπειες."Λάθη χώρεσαν;

"Βέβαια έχω κάνει και λάθη, κυρίως εμπιστευόμενη καλοπροαίρετα ανθρώπους που δεν άξιζαν, αλλά είμαι ένα άτομο που μαθαίνει από τα λάθη του και δεν τα επαναλαμβάνει. Είμαι επίσης υπερήφανη για την επαγγελματική μου πορεία. Δεν είχα ποτέ «Μπάρμπα στην Κορώνη» και δεν έκανα υποχωρήσεις στην αξιοπρέπειά μου. Ασχολήθηκα κυρίως με το marketing, τη διαφήμιση και την δημοσιογραφία, μετά από μία σχεδόν δεκαετή εργασία σε Δευτεροβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση. Οι ορίζοντές μου άνοιξαν, γνώρισα πολύ κόσμο και αισθάνομαι «πλούσια» σε εμπειρίες. Όλα αυτά κάποια στιγμή θα αποτυπωθούν σε ένα βιβλίο, που θέλω να γράψω."

Τι σε έχει γοητεύσει στη Χιώτισσα;

"Ανοικτός, φιλόξενος και εγκάρδιος άνθρωπος. Πολυταξιδεμένη με κοσμοπολίτικα στοιχεία, μη ξεχνάμε πως το νησί έχει μεγάλη ναυτική παράδοση. Ήταν και εξακολουθεί να είναι στήριγμα της οικογένειας, με καλλιέργεια και μόρφωση παραστέκεται στην οικογένειά της όπως έκαναν οι μητέρες και οι γιαγιάδες της."
Ο πολιτισμός σήμερα μάλλον πετροβολάται και συρρικνώνεται. Τα πράγματα εκεί;"Στη Χίο υπάρχει πολιτιστική παράδοση από τη μια, και πολιτιστική συνέχεια από την άλλη. Από τη δημοσιογραφική μου εμπειρία και τα ταξίδια που έχω κάνει από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, θα έλεγα ότι η Χίος κρατά τα σκήπτρα στον πολιτισμό. Γίνονται αναρίθμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις η μια καλύτερη από την άλλη. Υπάρχουν πολλά θεματικά μουσεία, η Βιβλιοθήκη Κοραή, το Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο, πολλά φεστιβάλ το καλοκαίρι, η έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόρειου Αιγαίου. Φυσικά με πολύ αξιόλογους πνευματικούς ανθρώπους, άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το νησί να διαθέτει τόσο πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό. Το νησί του Ομήρου, του Κοραή, του Θεοτοκά, του Ψυχάρη, συνεχίζει να έχει ακμαία πολιτιστική παράδοση."

Η γνώση στηρίζει πάντα; 

"Σημαντική πάντα η γνώση, αλλά με την προϋπόθεση να μετουσιώνεται και σε προσφορά και να μην συσσωρεύεται μόνο. Πιστεύω ότι με τις νέες τεχνολογίες ,η γνώση μαζί με την πληροφόρηση διαχέονται αλλά δεν «φιλτράρονται» μέσα σε μία διαδικασία αναζήτησης και αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο."

Οι δικές σου μελλοντικές αναζητήσεις;

"Να λάβουν σάρκα και οστά μέχρι το καλοκαίρι, κάποιες πολιτιστικές δημιουργίες και πρωτοβουλίες. Θέλω να  προχωρήσει επίσης η ομάδα αλληλεγγύης, καθώς και ένα ταξίδι στο Μεξικό για τον επόμενο χειμώνα."

Θυμώνεις εύκολα;

"Κρατάω πάντα χαμηλούς τόνους, γιατί δεν μ΄ αρέσουν οι φωνές, οι φασαρίες, και γιατί θεωρώ ότι με τον πολιτισμένο διάλογο λύνονται πολλά προβλήματα. Δυστυχώς, πολλοί αυτή τη συμπεριφορά την εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Καταλαβαίνουν το λάθος τους μόνο όταν θυμώσω. Σπάνια μεν, αλλά τότε αγριεύει η θάλασσα!"Κάθε άνθρωπος έχει τα όριό του, τα δικά σου;

"Δίνω πολλές ευκαιρίες σε ανθρώπους αλλά όταν υπερβούν τα εσκαμμένα «κατεβάζω τα ρολά». Νομίζω ότι έχω ισχυρή την αίσθηση της δικαιοσύνης μέσα μου. Πιστεύω στην συνεργασία και διαθέτω  ομαδικό πνεύμα. Αντιπαθώ τους αχάριστους και είμαι αμείλικτη απέναντί τους. Αποφεύγω όσο μπορώ τους διπρόσωπους και τους υπερφίαλους."

Να υποθέσω πως τελικά άξιζε ο κόπος της μετεγκατάστασης..."Στη Χίο τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, ποτέ δεν γνωρίζεις πλήξη. Έχει ανεξερεύνητες γωνιές, αξιόλογα μνημεία. Αποτελεί ένα τόπο έμπνευσης για δημιουργία. Βέβαια δεν ήταν απόφαση της στιγμής, είχα ζυγίσει τα πράγματα και το ρισκάρισα και νομίζω ότι ναι, μου βγήκε σε καλό."

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook