Φωτεινή Αγραφιώτη: Η μοναδικότητα της καρδιάς

Φεβρουαρίου 18, 2013


Η αξιόλογη επιστήμονας Φωτεινή Αγραφιώτη, αφού πήρε το πτυχίο της από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Κρήτης, πήγε στον Καναδά όπου εκεί αξιοποίησε με το καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο καρδιογράφημα ως ηλεκτρονική ταυτότητα. 

Γράφει η Αιμιλία Πανταζή


Πρόκειται για μια νέα γυναίκα που γνωρίζει καλά πως να εμπνέεται και να εργάζεται συστηματικά και δυναμικά προς την επίτευξη των στόχων της. Η τεχνολογία που ανακάλυψε η Δρ. Φωτεινή Αγραφιώτη μόλις στα 28 της, ονομάζεται HeartlD. 
Ένα ακόμη από τα πολλά σχέδιά της; Να δει το Βόρειο Σέλας από την Αλάσκα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως θα το κάνει κι αυτό πραγματικότητά της, αφού ομολογεί πως δεν επιθυμεί εκκρεμότητες στη ζωή της...

Στραφήκατε με τις έρευνές σας προς το μέρος της καρδιάς.
Ανακαλύψατε το HeartlD, πως ξεκίνησαν όλα;

«Το HeartID είναι ένα σύστημα ανθρώπινης ταυτοποίησης από το καρδιογράφημα, το οποίο προέκυψε από την έρευνά της ομάδας μας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ο λόγος για τον οποίο στραφήκαμε σε αυτό το βιομετρικό χαρακτηριστικό ήταν γιατί τα συστήματα ταυτοποίησης, που ως τότε κυκλοφορούσαν στην αγορά (πχ αναγνώρισης από το δακτυλικό αποτύπωμα ή από το πρόσωπο), είχαν αποδειχθεί διάτρητα. Είχε λοιπόν γίνει εμφανής η ανάγκη να σχεδιαστεί ένα νέο βιομετρικό σύστημα που θα ήταν δύσκολο να παραβιαστεί και που ταυτόχρονα να ανιχνεύει την ανθρώπινη ταυτότητα με μεγάλη ακρίβεια. Το καρδιογράφημα αποδείχτηκε μοναδικό για τον κάθε άνθρωπό και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο να κλαπεί ή να αντιγραφεί.»Πεδία δράσης που έχει την δυνατότητα να εφαρμοστεί;

«Το HeartID βρίσκει εφαρμογή σε διάφορα περιβάλλοντα. Αρχικά, το γεγονός ότι μπορούμε να καταγράψουμε το ανθρώπινο καρδιογράφημα με ένα απλό άγγιγμα των δακτύλων σε μια επιφάνεια μας δίνει την ευκαιρία να φτιάξουμε συστήματα ταυτοποίησης που θα είναι πραγματικά άνετα στη χρήση τους. Αυτή την περίοδο η Bionym ( εταιρεία που ίδρυσε η ίδια από κοινού με τον Δρ. Karl Martin) δοκιμάζει την εφαρμογή του HeartID σε κινητά τηλέφωνα, tablets και game controllers. Ο στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε πραγματικά έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές που θα μπορούν να αναγνωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους μόλις αυτός/αυτή τις ακουμπήσει. 
Μια πρωτότυπη εφαρμογή του HeartID είναι σε "έξυπνες" κάρτες. Έχουν το μέγεθος μιας συνηθισμένης κάρτας ανάληψης από ΑΤΜ αλλά μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο από τον ιδιοκτήτη τους στο άγγιγμα των δακτύλων του. Αυτές οι κάρτες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο 2013. 
Το HeartID είναι ήδη διαθέσιμο για εφαρμογή σε στρατιωτικά περιβάλλοντα, όπου το καρδιογράφημα ενός στρατιώτη καταγράφεται από απόσταση και το κέντρο ελέγχου τον/την ταυτοποιεί.» 

Συσκευή που καταγράφει πολλά δεδομένα, ακόμη και τα συναισθήματα
που αλλάζουν... εντυπωσιακό και συνάμα θέτει προβληματισμούς ως προς
την εξασφάλιση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμφωνείτε;

«Το HeartID είναι ένα σύστημα ταυτοποίησης. Δεν καταγράφει ούτε αναλύει το ανθρώπινο συναίσθημα. Το καρδιογράφημα όμως περιέχει σε ένα βαθμό πληροφορίες για την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου και έτσι η καταγραφή του, για οποιαδήποτε χρήση, πρέπει να γίνεται με προσοχή. Στην Bionym, παρά το γεγονός πως τα συστήματά μας δεν έχουν σκοπό την αναγνώριση συναισθήματος, έχουμε αναλάβει εμείς την ευθύνη γα πιθανή κακή διαχείριση της πληροφορίας (από πελάτες μας). Το HeartID έχει ένα σύστημα βιομετρικής κρυπτογραφίας που καταστρέφει αυτόματα ευαίσθητες πληροφορίες από το σήμα αυτό.» 

Τι άλλο μας επιφυλάσσει αλήθεια το μέλλον;

«Θεωρώ πως βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της ανάλυσης ανθρώπινων βιομετρικών χαρακτηριστικών. Καθώς η τεχνολογία καταγραφής σημάτων εξελίσσεται  μας δίνει την ευκαιρία να αναλύουμε όλο και περισσότερα σήματα του ανθρώπινου σώματος για τα οποία δεν θα υποπτευόμασταν ποτέ τη μοναδικότητά τους αν δεν είχαμε τη δυνατότητα να τα καταγράψουμε εύκολα. Για παράδειγμα, οι έρευνες της ομάδας του καθηγητή Δρ. Χατζηνάκου έχουν στραφεί προς το σήμα ανάδρασης του ανθρώπινου τυμπάνου καθώς αναπαράγεται κάποιος ήχος. Ίσως στο μέλλον να μπορούμε να ξεκλειδώνουμε ένα mp3 player απλώς τοποθετώντας τα ακουστικά στα αυτιά μας!»

Θεωρείται πως η πατρίδα σας σάς "αρνήθηκε" κάτι το οποίο σας πρόσφερε ο Καναδάς;

«Δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ πως η Ελλάδα μου αρνήθηκε κάτι. Λόγω των σπουδών μου στο εξωτερικό έτυχε η ερευνά μου να γίνει στον Καναδά. Ο Καναδάς χρηματοδότησε την έρευνα για το HeartID επί σειρά ετών και στη συνέχεια με βοήθησε να κατοχυρώσω τα πνευματικά δικαιώματα στην εφεύρεση αυτή. Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση του Οντάριο στήριξε με κάθε τρόπο (οικονομικό και μη) τα πρώτα βήματα της εταιρείας μου.»

Το κλίμα που πνέει εκεί για τον ελληνικό λαό;

«Έχει γίνει αντιληπτό πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει απλά μια οικονομική κρίση αλλά και μια κρίση ηθών. Ένα μέρος το οποίο στο μυαλό των Βόρειο-Αμερικάνων ήτανε παράδεισος τώρα τους τρομάζει. Μια ερώτηση που μου τίθεται συχνά είναι το αν είναι ασφαλές για έναν τουρίστα να επισκεφτεί την Ελλάδα.»

Κι ο κοζανίτικος αέρας, διατηρεί ακόμη το φύσηγμά του;

«Δεν είμαι πολύ συχνά στην Κοζάνη, αν και η ιδιορρυθμία αυτής της πόλης, η ιστορία της και τα έθιμά της είναι κομμάτι της ταυτότητάς μου.»

-Τι θα απαντούσατε σε όσους έδειξαν τυχών προκατάληψη προς το άτομό σας;

«Θα απαντούσα πως οι πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου, εταιρείες που άλλαξαν τις ζωές μας, ιδρύθηκαν από άτομα πολύ νεαρότερα από εμένα. Σε σχέση με το φύλο μου θεωρώ πως είναι αστείες οι όποιες προκαταλήψεις.»  

Δίνετε την αίσθηση πνεύματος αεικίνητου...

«Έχει τύχει ποτέ να σας περιγράψει κάποιος τη δουλεία του με τόσο πάθος και θέρμη που να σας ξεσηκώνει και να θέλετε απ' ευθείας να πιάσετε δουλειά;  
Στη δουλεία μου περιστοιχίζομαι από ανήσυχα πνεύματα που με εμπνέουν να λειτουργώ και εγώ με τον ίδιο τρόπο.» 

Εργάζεστε πολλές ώρες. Ξεκούραση για σας σημαίνει...

«Η μαγειρική μου ξεκουράζει το μυαλό. Αλλά το αποτέλεσμα της μαγειρικής μου είναι συνήθως καταστροφικό.»

Ακολουθείτε περισσότερο το δρόμο της καρδιάς ή της λογικής;

«Στη δουλεία μου η καρδιά και η λογική συμπίπτουν! Στην προσωπική μου ζωή, όταν τα δύο αντικρούονται προσπαθώ να εκλογικεύσω τις επιθυμίες μου. Αν δεν τα καταφέρω, τότε επιλέγω τη λογική. Δεν μπορώ να υποστώ τις συνέπειες μιας λανθασμένης συναισθηματικής απόφασης.»

Πως διαχειρίζεστε τους φόβους σας;
«Τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μου ζωή, βάζω σε προτεραιότητα τα θέματα που με φοβίζουν περισσότερο. Δεν αφήνω εκκρεμότητες με τον εαυτό μου.»

Σχέδια και αγάπες που περιμένουν την υλοποίησή τους...

«Θέλω να δω το Βόρειο Σέλας από την Αλάσκα.»

 Αν είχε η καρδιά σας ταυτότητα τι θα έγραφε;

«Μια μοναδική ακολουθία αριθμών.»You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook