Mypharm: Νιώθεις μόνος με την ανάσα του θανάτου πάνω σου.

Ιανουαρίου 30, 2013


Το Mypharm είναι η πρώτη ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ φαρμακοποιών του... πάγκου. Ο Κύριος Mypharm, μιλά στο Storie Umane.
Γράφει η Γεωργία Λινάρδου


Πως έχει καταφέρει το Mypharm να είναι η απόλυτη πύλη αντικειμενική ενημέρωσης για θέματα φαρμάκων. 

«Το Mypharm είναι ίσως η πρώτη ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ φαρμακοποιών του πάγκου. Το γεγονός ότι το Mypharm εξακολουθεί ακόμα και σήμερα, στις μέρες μας -που η λογοκρισία και η καταστολή ανθεί- να αποτελεί τη μοναδική ιστοσελίδα που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να γράφει ελεύθερα και ανώνυμα την άποψή του. Αυτό το καθιστά από τις λίγες ιστοσελίδας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δίνουν ελεύθερο βήμα». 

Πως θα περιέγραφε τον εαυτό του ο κύριος mypharm; 

«Πριν καμιά επταετία που μπήκα στο επάγγελμα ήμουν ενθουσιασμένος με τη φύση της δουλειάς, τους ανθρώπους που εξυπηρετούσα, τους συναδέλφους. Επτά χρόνια μετά, έχω πραγματικά χάσει την όρεξη μου για δουλειά και απλά την παρακολουθώ παθητικά. Ειλικρινά πάω στη δουλειά και χάνω το νόημα της. Ξέρω ότι απέναντι μου έχω ένα κράτος που σκοπό δεν έχει να εξυπηρετήσει τον πολίτη, αλλά να του επιτρέπει να υπάρχει μόνο και μόνο για να εισπράττει μέχρι την απόλυτη εξόντωση, κάτι σαν τις γυάλες του Μάτριξ. Και δυστυχώς, απέναντι σε αυτό το κράτος, οι περισσότεροι φαρμακοποιοί έχουμε συμβιβαστεί και έχουν βγει κατώτερα ένστικτα επιβίωσης που μόνον αυτή η κρίση, θα μπορούσε να τα βγάλει. Πως να νιώσεις όταν απέναντι από το τέρας της αγοράς που ετοιμάζεται να σε κατασπαράξει αυτοί που θα έπρεπε να το πολεμούν το προσκυνούν θυσιάζοντας και μερικούς από μας ευελπιστώντας το έλεος του; Νιώθεις μόνος και με την ανάσα του θανάτου συνέχεια πάνω σου». 

Εχουν δύναμη οι φαρμακοποιοί; 

«Εχουν δύναμη. Σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές ενώ ήμασταν απλήρωτοι, δε φανερώσαμε ότι το κράτος είχε καταρρεύσει. Ο φαρμακοποιός δεν έχει μόνον οικονομική δύναμη, αλλά και πολιτική. Για όσους θυμούνται, η πιο λαϊκίστικη ατάκα του Μνημονίου είναι: ψηφίστε Μνημόνιο για να έχουμε φάρμακα και πετρέλαιο. Το φάρμακο επιδρά στα φοβικά ένστικτα του λαού και δεν πρέπει να λήψει. Αν ο κόσμος καταλάβει ότι το φάρμακο του και η περίθαλψη κρέμονται από μία κλωστή, αυτό μπορεί να τον βγάλει στο δρόμο. Εμείς οι φαρμακοποιοί κρύβουμε αυτό που λέμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο κόσμος δεν ξέρει ότι οι δόσεις πάνε για να πληρωθούν ομόλογα ξένων επενδυτών. Ο κόσμος δεν ξέρει ότι τα PSI αφορούσαν τη διαγραφή χρεών προς τα ασφαλιστικά του ταμεία και τις καταθέσει του στις ελληνικές τράπεζες. Νομίζει ότι παίρνουμε τις δόσεις και πληρώνονται τα φάρμακά του. Δυστυχώς, τα φάρμακα του τα πληρώνουν οι φαρμακοποιοί. Το κράτος έχει βρει ένα κολπάκι και συνέχεια μεταθέτει τις πληρωμές. Με τον τρόπο αυτό πληρώνονται και τα φάρμακα με τα αποθεματικά των φαρμακοποιών. Μόλις τελειώσουν τα αποθεματικά των φαρμακοποιών τότε θα καταρρεύσει και ο ΕΟΠΥΥ. Θέμα χρόνου. Αποψή μου είναι ότι το δημόσιο ασφαλιστικό μέσα στην επόμενη διετία, θα καλύπτει μόνον τους άπορους και ένα μεγάλο μέρος της σύνταξης των ασφαλισμένων θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης για να μπορεί να κερδοσκοπεί από την ανάγκη για περίθαλψη. Κάτι ανάλογο με τα τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ. Ενώ παλαιότερα έπαιρνες το 184 με μία μονάδα, σήμερα παίρνεις πέντε ψηφία πληρώνοντας 5 ευρώ για δύο λεπτά». 

Πόσα χρωστούν στους φαρμακοποιούς τα Ταμεία; 

«Τα χρήματα αυτή τη στιγμή είναι κάτι πολύ σχετικό. Οι συμβάσεις ενώ λέγανε για μήνα, πήγανε στις 45 μέρες. Μετά ο Σαλμάς τις πήγε στις εξήντα και τώρα που μιλάμε ο τελευταίος μήνας που έχουμε πληρωθεί είναι ο Σεπτέμβριος του 2012». 

Ποια είναι η σχέση των φαρμακοποιών με τις πολευθνικές φαρμακοβιομηχανίες; 

«Οι πολυεθνικές δε θέλουν πολλά πολλά με τον έλληνα φαρμακοποιό και το βλέπουν καχύποπτα. Από τη μία είναι η πτώση τιμών που κάνει τις φαρμακαποθήκες να εξάγουν, από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ που μαθηματικά θα σκάσει και συνεπώς οι ξένες εταιρείες θέλουν όσο το δυνατόν μικρότερη έκθεση σε χρωστούμενα από το ελληνικό φαρμακείο. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι η κρίση αυτή είναι και κρίση του πολυεθνικού κεφαλαίου. Για παράδειγμα, ενώ το ποσοστό κέρδους είναι σταθερό στο φάρμακο, στα πολύ ακριβά καινοτόμα φάρμακα το κράτος ορίζει ότι ο φαρμακοποιός δεν πρέπει να έχει κέρδος πάνω από 30 ευρώ. Με απλά λόγια, το κράτος θυσίασε τον φαρμακοποιό για να εξακολουθήσει το πολυεθνικό κεφάλαιο να διατηρήσει την κερδοφορία στην Ελλάδα. Και το αστείο είναι ότι το δεχθήκαμε. Σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζουν και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα οποία έχουμε παραβατική από το κράτος κατάσταση, όπου οι ασθενείς απαγορεύεται να πάρουν ακριβά φάρμακα από το φαρμακείο της γειτονιάς  πρέπει σερνόμενοι να κατέβουν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Μια κατάσταση που είτε το θέλουμε είτε όχι, ευνοεί μόνον τη φαρμακοβιομηχανία αφού δίνει ό,τι τιμή θέλει στο φάρμακο πετώντας τη φαρμακαποθήκη και τον φαρμακοποιό από τη μέση. Δυστυχώς, η κρίση δημιουργεί δομές στην αλυσίδα φάρμακο-ασθενής, όπου όταν απουσιάζει η βασική δομή του φαρμακοποιού, τότε μιλάμε και για υποβάθμιση της ποιότητας υγείας του ασθενούς». 

Εκβιάζονται οι φαρμακοποιοί από ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες και αν ναι, με ποιον τρόπο; 

«Δυστυχώς, έχουμε φαινόμενα εκβιασμού που φτάνουν τα όρια της νοσηρότητας. Πέρα από το αυτονόητο π.χ., το να μη συμβαδίζει η πιστωτική τους πολιτική με αυτήν του ΕΟΠΥΥ, προχωράνει σε ακραίες αιτιάσεις. Εταιρεία ζητά για να σου στείλει το φάρμακο, προκαταβολή χρημάτων, λες και αν το κάνεις χέρι με χέρι, θα το αρπάξεις από το χέρι του courier και δεν θα του δώσεις την επιταγή. Εγώ γιατί να τους εμπιστευτώ άραγε και να τους προκαταβάλλω τα χρήματα; Και αν δε μου το στείλουν το φάρμακο; Τώρα τελευταία ζητούν και εγγυητική από τράπεζα για να σου στείλουν φάρμακα!!! Βάζουν πλαφόν στην αποστολή φαρμάκων σοβαρών για τη ζωή του ασθενούς και όλα αυτά παρ' ότι δεν είναι σύννομα με την ελληνική νομοθεσία και τις σχετικές αγορανομικές διατάξεις. Εδώ πλέον ανοίγει μια κουβέντα για το 'κράτος' που λέγαμε πριν...» 

Το Mypharm, έχει φέρει μπελάδες στη ζωή σου; 

«Σε πολλούς παλαιότερα δεν άρεσε η κριτική, αλλά το Mypharm έμειν όρθιο. Εξάλλου ένα φόρουμ δεν πρόκειται να σταματήσει να υπάρχει και οι επικριτές του όσο και αν θέλουν να επικρίνουν το mypharm, άλλο τόσο θα πρέπει να επικρίνουν τη google ή το facebook που το φιλοξενούν. Το να κυνηγάς την εποχή της πληροφορίας το Mypharm, δεν έχει νόημα αφού είναι ΜΕΣΟ έκφρασης. Δε σημαίνει, βέβαια, ότι ο καθένας ότι γράφει το αποδεχόμαστε και ότι δεν υπάρχουν κακόβουλοι και με στεναχωρεί αυτό. Ισως αυτός είναι ο μεγαύτερος μπελάς. Ειδικά αν κάποιοι επιτίθενται μέσω της ιστοσελίδας σου σε ανθρώπους που εκτιμάς. Η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι όταν είσαι σωστός, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα και κανέναν. Για παράδειγμα, δεν θα ξεχάσω που χρησιμοποίησαν τη σελίδα για να ανεβάσουν συκοφαντικά τη φορολογική δήλωση του Λουράντου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους λίγους αγωνιστές με αξιοπρέπεια και περηφάνεια στον κλάδο. Θαυμάζω στο Mypharm τον πρόεδρο του ΦΣΑΧ που απαντά επώνυμα ακόμη και σε όσους τον επικρίνουν ανώνυμα. Και πιστέψτε με, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο»

Διεύθυνση του Κυρίου Mypharm: www.mypharm.gr

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook