Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων

Νοεμβρίου 23, 2012

Δύο φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ίδρυσαν το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων. Που σημαίνει…
Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ) είναι το πρώτο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων.

Έλληνες φοιτητές, από κάθε σχολή της χώρας ή του εξωτερικού, λαμβάνουν θέσεις βουλευτών, υπουργών και επιτρόπων, με σκοπό τη συζήτηση και εν τέλει την ψήφιση των νομοσχεδίων που καταθέτει η κυβέρνηση, όπως και στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Το ΜΒΕ απαρτίζεται από τέσσερα ισάριθμα κόμματα -τα οποία καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα της πολιτική σκηνής- γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία τους για την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Κάθε κόμμα, αποτελείται από τον αρχηγό, τους τομεάρχες και τους βουλευτές του, οι οποίοι χαράσσουν τη γενική πολιτική του γραμμή. Σκοπός των κομμάτων είναι η όσο το δυνατό δημοκρατικότερη λειτουργία τους και η μεγαλύτερη επιρροή στα ψηφιζόμενα νομοσχέδια. Όσον αφορά τα τελευταία, αυτά, πριν ψηφισθούν στην Ολομέλεια, συζητούνται  ανάλογα με το θέμα τους, σε τέσσερις επιτροπές (Εξωτερικής πολιτικής και εθνικής Άμυνας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Μορφωτικών υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης).

Κάθε επιτροπή αποτελείται από ισάριθμους βουλευτές κάθε κόμματος. Στις επιτροπές αυτές, οι βουλευτές συζητούν επί των άρθρων των νομοσχεδίων, με σκοπό να τα υπερασπιστούν ή να τα τροποποιήσουν, αλλά και να προσθέσουν νέα άρθρα.

«Συντονιστής» της γραμμής του κόμματος εντός της επιτροπής είναι ο αρμόδιος Τομεάρχης, κάτι που όμως σε καμία περίπτωση δε νοθεύει την ελεύθερη βούληση των βουλευτών.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που, λόγω της υπάρχουσας συγκυρίας, δεν υφίσταται ως Επιτροπή, αλλά αποτελεί θέμα που θα συζητηθεί κατευθείαν στην Ολομέλεια.

Έτσι, γίνεται σαφές ότι κάθε βουλευτής έχει να πραγματευθεί δύο ζητήματα:
• Αυτό της επιλογής τους ανάμεσα στις τέσσερις επιτροπές
• Το οικονομικό ζήτημα της Ολομέλειας.

Το ΜΒΕ θα διεξαχθεί στις 1-4 Μαρτίου 2013 (Παρασκευή 1/3/2013 - Δευτέρα 4/3/2013) στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Ως διοργάνωση εμφορούμενη απο αξίες όπως η δημοκρατία και η αξιοκρατία, θα τιμήσει τους κορυφαίους ρήτορες και τους πιο δημοκράτες βουλευτές με τα ανάλογα βραβεία. 

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook