Μαρία Λόη: Από τον ΩΧ FM στο Μανχάταν

Νοεμβρίου 21, 2012

Η Μαρία Λόη δεν έγινε ξαφνικά Chef! Ήξερε από παλιά να... μαγειρεύει! Είναι από τους ανθρώπους που όχι μόνον πιστεύει ότι... η θέληση κινεί βουνά, αλλά το κάνει και πράξη!

Γράφει η Γεωργία Λινάρδου 


Η Μαρία Λόη είναι από τους επιχειρηματίες που δεν κλειδώνονται ποτέ στο γραφείο τους. Την θυμάμαι από τότε...πέρα δώθε, πέρα δώθε στον στενό διάδρομο του θρυλικού ραδιοφωνικού σταθμού ΩΧ FM επί της οδού Βουλής στο κέντρο της Αθήνας για να δει αν όλα πηγαίνουν καλά, αν όλοι δουλεύουμε, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αν κάποιος ακροατής πήρε τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθεί για κάτι. Αρχές της δεκαετίας του ’90. Διανύουμε την χρυσή εποχή των Media, τότε που οι νεοεισερχόμενοι ρεπόρτερ ξεκινούσαν την δουλειά αμισθί για λίγους μήνες και κατόπιν έμπαιναν στο μισθολόγιο. Αλλά τότε κανείς δεν έμενε απλήρωτος και τα λεφτά ήταν καλά. Πιτσιρικάδες οι περισσότεροι από εμάς τότε, τρέχαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να καλύψουμε τα γεγονότα και να τα μεταδώσουμε πρώτοι από τον ΩΧ FM ιδιοκτησίας Μαρίας Λόη και με διευθυντή τον Μάκη ΤριανταφυλλόπουλοΙντερνετ φυσικά δεν υπήρχε μόνον γραφομηχανές. Τον ήχο τον μοντάραμε στο μπομπινόφωνο και όταν είχε πολύ κίνηση, πηγαίναμε και καθόμασταν στον «τάφο του Ινδού», ένα δωματιάκι που ίσα που χωρούσε δυο καρέκλες και έβλεπε κατευθείαν στο στούντιο ηχογραφήσεων. Συνήθως τότε στην θέση του ηχολήπτη καθόταν ο Αντώνης Μπόκτορ που πια δεν υπάρχει στην ζωή. Ο φόβος και ο τρόμος των περισσότερων ρεπόρτερ ο Νίκος Χρυσαφόπουλος, ένα από τα στελέχη του σταθμού όταν μας έβλεπε να τεμπελιάζουμε στον «τάφο του Ινδού» έβαζε την φωνή… και μετά τα γέλια. Ούτε ο Νίκος υπάρχει στην ζωή. Και συνεχίζουμε...Βασίλης Ραφαηλίδης, πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός, Γιάννης Δημαράς, Γιάννης Καλαμίτσης, Αρης Σκιαδόπουλος, Γιώργος Κυβέλος, Γιώργος Αρκουλής, ο Σαλταβαρέας, η Φρίντα Μπιούμπη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Κωστή Δήμτσα… κι ένα τσούρμο ρεπόρτερ που ξημεροβραδιάζονταν στα γραφεία του ΩΧ FM με πάθος για την δουλειά και πολύ αγάπη γι’ αυτό που κάναμε..
Α, μην ξεχάσω τον θρυλικό του ραδιοφώνου της νύχτας... Κώστα Μυλωνά!

Όπως κάθε αγάπη, όμως, έτσι κι αυτή ήταν εφήμερη. Δυστυχώς.
Η Μαρία Λόη προχώρησε σε άλλα μονοπάτια. Πανέξυπνη γυναίκα, ιδιοφυής στις επιχειρηματικές της αναζητήσεις, έλεγε πολύ λιγότερα απ’ αυτά που ήξερε κι έδειχνε πολύ λιγότερα από αυτά που έπραττε. Ήταν ένας από τους ανθρώπους των Media που αγαπήθηκε πολύ (όχι μόνον από άνδρες αλλά και από συνεργάτες).

Και κάποια στιγμή η Λόη αποφασίζει να φανερώσει αυτό που ξέρει καλά… το μαγείρεμα. Διανύουμε την εποχή που τα πρωϊνάδικα αρχίζουν να μαγειρεύουν. Την εποχή της χρυσής Βέφας Αλεξιάδου, διαδέχεται η μεταμοντέρνα εκδοχή της Μαρίας Λόη και μετά πάει λέγοντας. Η Λόη δεν μένει εκεί. Άλλωστε είναι ένας από τους ανθρώπους που της αρέσουν οι βόλτες, τα ταξίδια και οι… μετακομίσεις. 
Φεύγει από την Αθήνα και μένει μόνιμα στη Ναύπακτο σε ένα υπέροχο σπίτι στην Σκάλα. Όχι τόσο υπέροχο από άποψη πολυτέλειας, αλλά από άποψη ζεστασιάς. Αυτό δηλαδή που είναι η Μαρία Λόη. Ιδρύει την «Κουζίνα» στο λιμάνι της Ναυπάκτου και είναι εκεί καθημερινά και μαγειρεύει.
Πέρα δώθε, πέρα δώθε στην Κουζίνα, όπως έκανε τότε στον ΩΧ FM. Και κάποια στιγμή… η Λόη αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα, να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα στην Αμερική. Δεν είναι τυχαίο. Οι ρίζες της στην Αμερική είναι πολύ βαθιές. Να θυμηθώ την οικογένεια Κέννεντι; Σημαντικούς αμερικανούς γερουσιαστές; Την ελληνική ομογένεια; Την αδελφή της την Λούλα που ακόμα και στα πολύ άσχημα της έμπαινε στο αεροπλάνο σα σίφουνας μην υπολογίζοντας το οποιοδήποτε κόστος στην υγεία της, για να συναντήσει σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες; Να θυμηθώ την Χίλαρι Κλίντον; Και τώρα ο Ομπάμα.


Η Μαρία Λόη πια έχει το δικό της εστιατόριο, το «Lio restaurant» στο Μανχάταν. Και συνεχίζει… πέρα δώθε, πέρα δώθε, όλα να περνούν από τα δικά της χέρια, τα δικά της μάτια. Πλέον συγκαταλέγεται στους 40 καλύτερους σεφ παγκοσμίως. Έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και συνεχίζει με την ίδια φιλόξενη ζεστασιά…. «άντε πότε θα έρθεις στη Νέα Υόρκη» μου έγραψε τις προάλλες και με γύρισε χρόνια πίσω, τότε που χτύπαγα μετά μανίας την πορτοκαλί μεταχειρισμένη γραφομηχανή που είχα αγοράσει κοψοχρονιάς από την Θεμιστοκλέους και την είχα μόνιμη στον δικό του «πάγκο» στον ΩΧ FM με τον Γιάννη Παργινό να με διαολοστέλνει γιατί εκνευρίζονταν από το ντάγκα-ντούγκα στα πλήκτρα. Αυτή είναι η Μαρία Λόη και… άλλα πολλά!

Σ.σ., καλά μη νομίζετε… μπορεί να μην κάτσει για πολύ εκεί… έτσι είναι η Μαρία!

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook