Α.ΚΟΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Νοεμβρίου 01, 2012

«Η θυγατρική μας στην Ελλάδα, κλείνει. Μετατίθεσαι στο Ντουμπάι. Αύριο φεύγεις. Δέχεσαι;»

Γράφει η Ντίνα Καραμάνου 


«Δέχομαι»! 
Έτσι έγινε μετανάστης μέσα σε μια μέρα. Εδώ και ένα χρόνο, με βάση το Ντουμπάι, κινείται μεταξύ Σουηδίας, Δανίας, Σαουδικής Αραβίας και-μια φορά κάθε χρόνο- Φιλιππίνες. 
Ο Ανδρέας Κοζακόπουλος στην Ελλάδα ήταν επιχειρηματίας, είχε αναλάβει την θυγατρική της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών ΒΒΗΣήμερα είναι υπάλληλος, ξεκινώντας και πάλι από την αρχή. Δεν το έχει μετανιώσει όπως λέει, αν και νοσταλγεί την Ελλάδα. Όσο για το πώς τον αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό: «Ταξιδεύοντας και λέγοντας ότι είμαι Έλληνας έχω προσέξει 2 διαφορετικές συμπεριφορές. Α) από τους βορειοευρωπαίους χλευασμό και ειρωνεία  η όποια σαφέστατα προέρχεται από την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Β) Από τους λαούς όλων των άλλων περιοχών που ταξιδεύω αλλά ιδιαίτερα της Αραβίας, μόνον ευχάριστες αντιδράσεις έχω δει. Όταν ειδικά λες: Γιουνάν στην Αραβία, αμέσως αλλάζει ο τόνος της φωνής τους, γλυκαίνει και σου χαμογελάμε. Βλέπεις το σεβασμό στα μάτια τους και πια δεν σε μετράμε με το χρήμα». 
Δεν είναι από εκείνους που θεωρούν την φυγή τους κάτι προσωρινό, μέχρι να αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα. 
Όπως εξηγεί στο Storie Umane: «Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα αλλάξει κι αυτό γιατί η αλλαγή, κατά τη γνώμη μου, είναι ατομική. Πρέπει να αλλάξει το εγώ και να γίνει εμείς και αυτό θα πάρει παρά πολλά χρόνια... Άρα η μη επιστροφή μου είναι μονόδρομος». 
Παραδέχεται πάντως πως είναι πολύ δύσκολο να ζει σε μια ξένη χώρα: «Η μεγάλη δυσκολία, τουλάχιστον όσον αφορά έμενα, είναι ψυχολογική. Πρώτον, η απομάκρυνση από την καθημερινότητα που είχες φτιάξει, από φίλους, οικογένεια η όποια σε επισκέπτεται συχνά με τη μορφή μελαγχολίας, η μοναξιά με λίγα λόγια. Δεύτερον, το να μάθεις να λειτουργείς μέσα σε ένα άλλο πολιτισμικό και νομικό πλαίσιο το όποιο σου είναι πρωτόγνωρο, καθώς και η υποχρεωτική αν θες για κάποιους, ανεκτικότητα του διαφορετικού σου δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις»
Για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα ενημερώνεται καθημερινά από το διαδίκτυο. Τον εξοργίζει η στάση της Χρυσής Αυγής απέναντι στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Όπως λέει με νόημα: «Ένα θα σου πω. Η ώρα που θα είναι αυτοί οι μετανάστες είναι κοντάκι τότε τα λέμε»!

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook