Το «βρώμικο μυστικό» των ZARA

Οκτωβρίου 16, 2012


Για την μεγάλη αλυσίδα ρούχων με την επωνυμία ZARA (και όχι μόνον), οι αποκαλύψεις της Greenpeace δεν ήταν και ότι καλύτερο…

Η Greenpeace υποστηρίζει πως στα είδη ένδυσης ZARA έχουν εντοπιστεί «επικίνδυνες χημικές ουσίες», ορισμένες μάλιστα από αυτές προκαλούν ορμονικές διαταραχές στον οργανισμό. 


Δεν είναι αστείο, ούτε επιπόλαιο, αν σκεφτούμε πόσοι και πόσες από εμάς έχουμε ψωνίσει ρούχα για τα παιδιά μας από τα ZARA. 

Σύμφωνα μάλιστα με την Greenpeace σε ορισμένες βαφές εντοπίστηκαν και «ίχνη από καρκινογόνες χημικές ουσίες»! 

Γιατί, όμως, η Greenpeace αποφάσισε να κάνει «βούκινο» τα ZARA, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης ρούχων παγκοσμίως; Διότι απλά, πολύ απλά μέχρι τώρα η εταιρεία σφύριζε αδιάφορα σε αντίθεση με άλλες που δεσμεύθηκαν να αλλάξουν… τακτική, όπως τα H&M και τα Marks and Spencer (τα ίδια έκαναν κι αυτοί). 

Οι ερευνητές της Greenpeace εξέτασαν 140 είδη ένδυσης από διάφορες μεγάλες και πολύ γνωστές φίρμες. Εντόπισαν μολυσμένα ρούχα είτε με NPEs (μία τοξική χημική ένωση που η διάσπασή της προκαλεί ορμονικές διαταραχές) είτε με καρκινογόνες αμίνες


Ο Martin Hojsik ο οποίος και είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Greenpeace υποστηρίζει πως: «Ορισμένα από τα ρούχα του Zara που εξετάστηκαν, βγήκαν θετικά στα τεστ για ουσίες οι οποίες διασπώνται και είναι καρκινογόνες. Αυτό είναι απαράδεκτο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους ανθρώπους που εργάζονται στην κατασκευή αυτών των ρούχων, αλλά και όσων ζουν κοντά στα εργοστάσια όπου φτιάχνονται τα Zara». 

Εκπρόσωποι της εταιρείας διαβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά την Greenpeace πως «θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, το συντομότερο δυνατό»


Φαίνεται πως ανάλογη διαβεβαίωση είχε δοθεί και στο παρελθόν χωρίς όμως… συμμόρφωση επί της πράξης. Φυσικά, στον κατάλογο της Greenpeace με τα «βρώμικα» μυστικά δεν φιγουράρουν μόνον τα Zara, αλλά και οι παρακάτω: Calvin Klein, Levi, Mango, Tommy Hilfiger, Vero Moda και της Victoria Secret!

You Might Also Like

0 σχόλια

Like us on Facebook